Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Október 24. 17:41, kedd | Helyi sport
Forrás: okkfehervar.hu

Negyven éve jutott fel a fehérvári MÁV Előre az NB I-be

Negyven éve jutott fel a fehérvári MÁV Előre az NB I-be

Kedden délután ünnepélyes keretek között, a hajdani MÁV Előre több játékosának jelenlétében avatták fel az emléktáblát a Takarodó úti, azóta felújított öltözőépület falán.

Az ünnepségen megjelent Burka Imre, Cs. Horváth Tibor, Fülöp Ferenc, Hartyáni Gábor, Meggyes László, Szabó Gyula, Tóth Lajos, Úr Tibor, valamint a MÁV Előre akkori utánpótlás szakágvezetője, Németh János.

A megemlékezés során elhangzott, hogy 1977. szeptember 3-án játszotta első NB I-es mérkőzését a frissen feljutott csapat. Székesfehérvár azon kevés vidéki városok közé tartozik, amelynek egy időben két élvonalbeli labdarúgó csapata is volt, a Videoton mellett három szezonon át a MÁV Előre is a legjobbak között szerepelt. A bemutatkozó mérkőzést lázas készülődés előzte meg a Takarodó úti sporttelepen, ahol felújították a nézőteret, tizenkétezer szurkoló befogadására téve alkalmassá.

Ugyancsak új volt a hangosítás, a találkozó előtt a Magyar Labdarúgó Szövetség közleményét olvasták be. Nyolcezer néző volt a helyszínen, amikor a Nyíregyháza ellen a székesfehérvári kék-fehér vasutascsapat útjára indította a labdát. A debütálás remekül sikerült, hiszen Sárközi tizenegyesből elért góljával a MÁV Előre 1-0-ra győzött. A következő években számos emlékezetes mérkőzést játszott a csapat, a magyar futball elitje fordult meg a Takarodó úton, és senkinek nem volt könnyű dolga a MÁV ellen. A Ferencvárosnak és a Videotonnak sem mindig sikerült legyőznie a kisebb fehérvári alakulatot, melyben több, a Vidiből érkező, ott nevelkedő játékos szerepelt.

A megemlékezésen a hajdani Takarodó úti mérkőzések kellemes hangulatát idézte fel köszöntő beszédében dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. Mint mondta, édesapja és bátyja is rendszeres látogató volt a MÁV-pályán, ahol mindig nyugodtan körbesétálhattak a gyerekek is, hiszen itt mindig családias volt a légkör.

A polgármester kiemelte, a sport közösségformáló erejéhez hozzátartozik, hogy ismerni kell a múltat, a város sporttörténelmét. „Át kell adnunk az utódoknak mindazt, amit átéltünk, ami fontos volt számunkra. Most egy olyan helyen állunk, ami fontos volt a fehérváriaknak, itt sporttörténelmet írt egy csapat, akiknek tagjai közül szerencsére sokakat köszönthetünk. Ők fejezetet kaptak a város sporttörténelem könyvében, mi pedig ezt szeretnénk megörökíteni és az utódok számára rögzíteni. Még a MÁV Előre legendás elnöke, Dévényi Tibor kezdeményezte a s porttelep felújítását. Biztos vagyok benne, ő most fentről mosolyog ránk. Amikor a munkálatok elkezdődtek, Rábaközi József, a csapat egykori játékosa kérte, hogy itt dolgozhasson, és hogy a falon egy emléktábla hirdesse a hajdani sportsikert. A tábla gesztus, szimbólum és egyben köszönetnyilvánítás is, amely a ma már ismét szép állapotban lévő sporttelep elődjére és egy remek csapatra emlékeztet” - mondta Cser-Palkovics András.

A kezdeményező Rábaközi József nem tudott megjelenni, de lánya ott volt az emléktábla avatásán. A MÁV Előre korábbi futballistái és a polgármester együtt avatták fel a táblát, Nagy Edit szobrászművész alkotását. Ezután az egykori futballisták a pályára vonultak nosztalgiázni kicsit a régi sikerek helyszínén.

Az eseményen megjelent Mészáros Attila alpolgármester és Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok is. Részt vett a megemlékezésen Szigli István önkormányzati képviselő, aki a MÁV Előre labdarúgó szakosztályának elnökségi tagja volt. Az Önkormányzat anyagi támogatással is hozzájárult, hogy a fehérvári sport egyik jeles eseményét megörökítő tábla létrejöjjön.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni