Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Augusztus 21. 08:41, hétfő | Helyi önkormányzati
Forrás: okkfehervar.hu

Gyümölcsöző baráti kapcsolatok - testvérvárosi delegációk

Gyümölcsöző baráti kapcsolatok - testvérvárosi delegációk

Székesfehérvár városának meghívására idén is érkeztek testvér- és partnervárosi delegációk a Királyi Napokra.

Évek óta szép hagyomány, hogy Székesfehérvár meginvitálja testvér- és partnervárosait legkiemeltebb programsorozatára, a Királyi Napokra. Idén érkezett küldöttség a horvátországi Biograd na Moru-ból, az amerikai Birminghamből, az angliai Chorley-ból, az erdélyi Csíkszeredából, a finnországi Kemiből, a lengyelországi Opoléból, Szlovákia fővárosából, Pozsonyból és a németországi Schwäbisch Gmündből.

Vasárnap délelőtt Székesfehérvár polgármestere fogadta a küldöttségeket a Városháza kistanácstermében. Dr. Cser-Palkovics András elmondta, Magyarország polgárai számára augusztus 20-a a legfontosabb ünnep, és nagy örömünkre szolgál, hogy ez alkalomból ismét Fehérváron köszönthetjük a testvérvárosainkból érkezett vendégeket.

A magyar államiságot, annak ezeréves történetét ünnepeljük, melyet a legnagyobb királyunknak köszönhetünk. Szent István nagyon sok szállal kötődik Székesfehérvárhoz, így ez az időszak kiemelten fontos városunk életében is. Örülünk annak, hogy az ünnepünket megoszthatjuk a barátainkkal, és nagyra értékeljük a testvérvárosi kapcsolatainkat!” – fogalmazott a polgármester. A küldöttségek megköszönték Székesfehérvár meghívását, szívélyes fogadtatását, és megtiszteltetésnek nevezték, hogy itt lehettek.

A delegációk különféle, a Királyi Napokhoz kapcsolódó programokon vettek részt az elmúlt napokban. Ezen kívül a fennállása 800. évfordulóját ünneplő lengyel testvérváros, Opole küldöttsége szombaton megkoszorúzta a Katyń Emlékkeresztet a Jávor Ottó téren, illetve Székesfehérvár polgármestere külön megbeszélést folytatott a pozsonyi delegációval, személyesen Iveta Plšeková alpolgármesterrel. A két nagyváros között egyre szorosabb az együttműködés, legutóbb Székesfehérvár küldöttsége is részt vett a Pozsonyi Koronázási Napokon.

A fehérvári egyeztetések kiemelt témája volt a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázat. Székesfehérvár polgármestere a testvérvárosok együttműködését kérte, és számos pozitív visszajelzést kapott. Az egyeztetések folytatódnak a következő időszakban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.