Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Április 03. 16:53, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Az MSZP szociális alapot hozna létre azoknak, akiknek nem segít a rezsicsökkentés

Az MSZP szociális alapot hozna létre azoknak, akiknek nem segít a rezsicsökkentés

Az MSZP szociális alap létrehozását sürgeti azok érdekében, akiknek a rezsicsökkentés nem jelent segítséget.

Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, az alap több százezer embernek nyújthatna támogatást: azoknak, akiknél korábban kikapcsolták a szolgáltatást, valamint azoknak, akik fával, szénnel vagy brikettel fűtenek, így a gáz és a távhő árának csökkentése nem javít a helyzetükön.
Az MTI kérdésére hozzátette: az alap néhány milliárd forintból elindítható lenne, és fedezetet adna rá a Magyar Villamos Művek Zrt. "luxusprofitja".
A szocialisták az önkormányzatok bevonása mellett azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a kormány pénzbeli támogatás helyett megállapodik a szolgáltatás visszakapcsolásáról az energiacégekkel. Ugyanis - hozta példaként - van olyan család, amelynél ezerötszáz forint tartozás miatt szerelték le a villanyórát, a visszakapcsolás viszont már 26 ezerbe kerülne.
Az MSZP-s politikus kitért arra, hogy támogatják, noha "mikroszkópikus méretűnek" tartják a rezsicsökkentést. Hozzátette: azzal együtt azonban a szolgáltatók sok kis- és közepes vállalkozóval, kereskedővel felmondják eddigi szerződésüket, és 5-12 százalékkal növelik az energiaszolgáltatás díjait, ez pedig beépül a termékek - például az élelmiszerek - árába, amit a lakosság fizet meg.
Reagált arra is, hogy a Fidesz próbapereket készül indítani, mert helyenként a megengedettnél jóval nagyobb mértékben drágult a szemétszállítás. Lukács Zoltán azt mondta: fideszes vezetésű települések tucatjain emelték meg a szemétszállítási díjakat 20-30 százalékkal tavaly novemberben és decemberben. Erre hivatkozva azt szorgalmazta, hogy ne januárig, hanem 2012 november 1-jéig menjenek vissza az áremelések ellenőrzésekor.
A politikus emellett újólag arra kérte a Fideszt, jövő héten vegye a parlament napirendjére az élelmiszerek forgalmi adójának 22 százalékpontos csökkentését célzó szocialista javaslatot.

Címkék: Pártok-MSZP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: