Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Március 08. 18:38, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Workania: nem csökken a férfiak és nők közötti bérszakadék Magyarországon

Workania: nem csökken a férfiak és nők közötti bérszakadék Magyarországon

A legfrissebb adatok szerint 2013-ban a férfiak bruttó átlagfizetése 220 000 forint volt, míg a nőké 173 400 forint, vagyis Magyarországon a nők átlagosan 21 százalékkal kerestek kevesebbet a férfiaknál, ez a különbség pedig évek óta nem változik - derül ki a Workania állásportál által működtetett fizetesek.hu internetes bérfelmérés legújabb kutatásából.

Az MTI-hez is eljuttatott kutatási összefoglaló szerint az európai átlag a férfiak és a nők közötti fizetési különbségek tekintetében 16 százalék. Magyarországon 2011 óta a nők minden évben átlagosan 21 százalékkal kerestek kevesebbet a férfiaknál, bár az azt megelőző években ez az érték még 23 százalék volt.
Minél magasabb pozícióban dolgozik egy nő, annál nagyobb lemaradásra számíthat a fizetésében a férfiakkal szemben. A legnagyobb differencia a felsővezetők között mutatkozott, ahol a nők átlagosan 26 százalékkal kerestek kevesebbet férfi kollégáiknál, a középvezetőknél pedig 18 százalékos a lemaradás.
A diplomás, de nem vezetői munkakörben dolgozó munkavállalók esetében 16 százalék a bérszakadék, az adminisztratív munkakörök esetében pedig 12 százalék. Nagy az ugrás a szakképzett munkaerő és a szolgáltatási szféra esetében, ahol 19 százalék a nők bérlemaradása. A legkisebb különbség a segédmunkások esetében mutatkozott: itt a nők mindössze 5 százalékkal kerestek kevesebbet - közölte a Workania.
A munkaterületeket vizsgálva több mint 30 százalékos - ezzel a legmagasabb - különbség a telekommunikáció valamint az értékesítés és kereskedelem területén. Húsz százalék feletti a bérszakadék a gyártás, a bankügy és a jog kategóriájában, 18 százalék a közgazdaság és pénzügyek területén.
Minimális különbség - szinte azonos bérszint - mutatkozott az ügyféltámogatás valamint a marketing, reklám, PR kategórián belül. Sőt, vannak olyan területek, ahol a nők keresnek jobban: az ingatlanok és építőipar, az adminisztráció, valamint a művészet és kultúra jobban fizeti a "gyengébbik nemet".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.