Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Április 03. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Új rendszerbe kötik a lottózókat

Új rendszerbe kötik a lottózókat

Lecseréli a központi informatikai rendszerét a Szerencsejáték Zrt., a beruházás értéke ötmilliárd forint - írja a Világgazdaság. A lap keddi száma szerint a rendszerhez kapcsolódnak majd a lottózókban lévő terminálok, és itt rögzítik valamennyi fogadás adatait. A legtöbb lottózóba érintőképernyős terminált is telepítenek. A cikk szerint az átállás másfél évet vesz igénybe; a 2011-es adatok alapján 4354 helyen üzemel terminál, a lottózók mintegy felét vállalkozók üzemeltetik.

Még tavaly decemberben szolgáltatási szerződést kötött a Szerencsejáték Zrt. a Scientific Games (SG) Kft-vel az AEGIS rendszer megvalósítására és informatikai támogatására 2020 végéig. A közel 5,2 milliárd forintos beruházással lecserélik az eddig használt ELOS rendszert, amely az állami társaság működésének „agya”, vagyis a cég központi informatikai rendszere.

„Az AEGIS a központi értékesítési rendszerünket váltja. A jelenleg használt rendszer egy 20 évnél idősebb technológia, hamarosan eléri életciklusa végét. Terméktámogatása megszűnik, ezért szükségszerű a kiváltása” – közölte a Szerencsejáték Zrt. a Világgazdasággal.

Hozzátették: a rendszerrel együtt a terminálpark egy része is megújul: a régi, 10 év körüli terminálokat lecserélik, és helyettük érintőképernyős eszközöket telepítenek (a jelenleg használt terminálok harmada már ilyen). A cég szerint ezek jóval több lehetőséget és adminisztrációs megoldást biztosítanak a régiekhez képest a kollégáik számára az értékesítésben, és a részükre küldött információk, tájékoztatás biztosításában.

„A teljes projekt a következőket foglalja magában a vállalkozó részéről: a rendszer specifikációja; a központi szoftver és hardver leszállítása, üzembe állítása; az új terminálok és terminálszoftver leszállítása” – tudatta az állami cég. A fejlesztéssel megbízott cég a SG Luxembourg és az SG Ireland leányvállalata Magyarországon, amit 2006. márciusában eleve azért alapítottak, hogy a Szerencsejáték Zrt. által üzemeltetett fogadási rendszert hozzon létre, bővítse és biztosítsa a szoftver futásához szükséges speciális hardver eszközöket, és mindezek működést felügyelje.

Az AEIGIS rendszerhez kapcsolódnak majd a lottózókban lévő terminálok, itt rögzítik valamennyi játék adatait, vagyis mindent, ami a szelvényeken is szerepelni szokott: ki, mikor, hol és mit fogadott meg. Szintén ennek a központi „agynak” a feladata lesz annak megállapítása, hogy az adott játékos nyert vagy nem. A projekt legalább másfél éves folyamatot jelent, hiszen a Szerencsejáték Zrt. 2011-es adatai szerint 4354 helyen üzemeltet terminált, ráadásul a lottózók mintegy felét vállalkozók működtetik. Az SG a rendszertámogatási feladatokat a korábbi online központi beszállító (ESSNET) felvásárlásával vette át. Hasonló, de kisebb léptékű fejlesztés volt, amikor készpénzkímélő POS terminálokat telepített a cég a nagyobb forgalmat bonyolító üzleteibe.

Persze van miből fejleszteni. „A Szerencsejáték Zrt. 2011-ben minden pénzügyi mutató tekintetében jelentős javulást ért el, jóllehet már 2010-ben is kiugróan jó teljesítményt nyújtott” – fogalmazott Szentpétery Kálmán elnök-vezérigazgató a cég 2011-es üzleti jelentésének bevezetőjében. Valóban igaz, hogy az árbevétel 2011-ben 12 milliárd forintos emelkedéssel elérte a 181 milliárd forintot, a játékosok bruttó nyereménye pedig 103,3 milliárd forintot tett ki.

„A Szerencsejáték Zrt szép csendben, különösebb reklámhadjárat nélkül indította el iOS és Android platformokon futó okostelefon alkalmazását, az Okoslottót” – írta a Fortunaweb.hu. Az okostelefonokra és táblagépekre telepíthető alkalmazással virtuális Ötöslottó, Hatoslottó, Skandináv lottó, Kenó és Puttó szelvényeinket küldhetjük játékba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: