Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Február 19. 17:08, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Több mint egymillió életet követelt a Covid az Egyesült Államokban

Több mint egymillió életet követelt a Covid az Egyesült Államokban

A koronavírus-járvány kitörése óta több mint egymillió ember halt meg az Egyesült Államokban a Covid-19 betegség és a pandémia okozta kapcsolódó kríziskörülmények,

mint például a késedelmes orvosi ellátás vagy az egészségügyi rendszerek túlterheltsége következtében - számolt be róla csütörtökön az amerikai sajtó.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) napokban nyilvánosságra hozott adataira hivatkozva azt írják: legalább 923 000 amerikai halt meg Covid-fertőzésben, de például a szívbetegség, a magas vérnyomás és az Alzheimer-kór is hozzájárult a magas, úgynevezett "többlethalálozási" számhoz. A többlethalálozást az előző évek halálozási számai alapján számítják ki, mégpedig a tényleges esetszám és a várható esetszám különbségéből. 2019-ben 2,8 millióan, 2020-ban körülbelül 3,3 millióan haltak meg az Egyesült Államokban.

"Soha nem láttunk még ilyet" - mondta Robert Anderson, a CDC halálozási statisztikákat készítő részlegének vezetője, aki bejelentette, hogy a többlethalálozások száma a múlt héten átlépte az 1 milliós mérföldkövet.

A koronavírus 2020 februárjában kezdett nagymértékben elterjedni az Egyesült Államokban. A központ kimutatásai szerint 2020 márciusának utolsó hetében már jelentősen emelkedett a halálozási mutató. 2020 áprilisának második hetében pedig a halálozások száma már több mint 40 százalékkal meghaladta a normál értéket.

Az adatok arra is fényt derítettek, hogy a Covid-19 halálos áldozatainak száma földrajzilag egyenetlenül oszlott el az Egyesült Államokban. Eleinte a vírus nagyrészt a nagyobb városokban szedte áldozatait, később aztán a vidéki területeken is terjedni kezdett, és "kifejtette pusztító hatását".

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ megállapította, hogy a Covid-19-hez köthető halálozások 74 százaléka a 65 év felettiek körében következett be. Ez - mint írják - annak is köszönhető, hogy a vírus terjedése elleni óvintézkedések miatt sok idős ember elszigetelődött és valószínűleg romlott a legkiszolgáltatottabb réteg ellátásának minősége.

A kutatások kimutatták, hogy a világjárvány súlyosbította a fennálló egészségügyi egyenlőtlenségeket, és sokkal magasabb halálozási arányhoz vezetett a fekete és spanyol ajkúak körében, különösen az egészségügyi válság korai szakaszában.

"A világjárvány jelentős hatást gyakorolt a társadalom minden területére" - mondta a Washington Post című amerikai napilapnak Amesh Adalja, a Johns Hopkins Egészségbiztonsági Központ vezető tudósa. Felhívta a figyelmet, hogy a pandémia ideje alatt meredeken nőtt például a kábítószer-túladagolásban elhunytak száma.

A CDC korábban arról számolt be, hogy 2020-ban több mint 93 000 ember halt meg kábítószer-túladagolásban az Egyesült Államokban, ami rekordot jelentő mennyiség, és messze meghaladja az emberölések vagy a közlekedési balesetek következtében elhunytak számát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.