Hírek
2016. November 18. 07:45, péntek |
Életmód
Forrás: mti
Több mint 5000 éves kukoricacső génjeit térképezték fel

Egy több mint 5000 éves kukoricacső maradványaiból vett DNS-t elemeztek dán tudósok, hogy megismerjék, hogyan hódította meg a növény a világot - írta a BBC hírportálja.
A cső, melynek maradványaiból az örökítő anyagot kivonták, az egyik legrégebbi a világon, a mexikói Tehuacan-völgy egy barlangjában ásták ki.
"A régészeti bizonyítékok és a modern DNS alapján már tudjuk, hogy a kukoricát Mexikóban, 9-6 ezer évvel ezelőtt kezdték nemesíteni. A modern DNS azonban nem adott választ, hogyan zajlott ez a folyamat és arra sem, mikor mentek végbe a változások" - magyarázta Nathan Wales, a koppenhágai Természettudományi Múzeum kutatója, a Current Biology című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője.
A kukorica története nagyjából 9 ezer éve kezdődött, amikor az ember a teosinte nevű vad fűfélét gyűjteni és fogyasztani kezdte, ebből nemesítette a növényt, amit ma kukoricaként ismerünk és ami egészen másképp néz ki, mint hajdani őse.
Az ősi kukoricacső kisebb, mint egy mai cső tizede, csak mintegy két centiméter és mindössze nyolc magsor van rajta, ami a mai kukorica sorainak nagyjából a fele.
A Tehuacan162 katalógusjelű lelet szokatlanul jó állapotban maradt fenn.
Az ősi DNS szekvenálásával kiderült, hogy a növény ebben az időszakban genetikailag már közelebb állt a modern kukoricához, mint ősi elődjéhez, azaz már magában hordozza azokat a genetikai változásokat, melyek a magokat lággyá, édessé tették. Nincs már meg az a kemény burok sem, ami a vad fűfélék magjait körülveszik.
Ötezer éve Mexikó őslakosai egyszerre voltak vadászó-gyűjtögető és földművelő népek.
"A legtöbb kalóriát valószínűleg vad növényekből és elejtett állatok húsából biztosították, ám az év egy időszakában többek között kukoricával egészítették ki az étrendjüket" - tette hozzá Wales.
A jelen kutatás eredményei csak a történet elejét jelentik. Az emberek gyorsan és hatékonyan terjesztették el a kukoricát az amerikai kontinensen. Azt szeretnénk tudni, hogy zajlott ez a folyamat és hogy alkalmazkodott a kukorica a különböző körülményekhez" - mondta Jazmin Ramos Madrigal, a tanulmány társszerzője.
Fotó: illusztráció
Ezek érdekelhetnek még
2025. Október 11. 06:00, szombat | Életmód
Nobel-békedíj - Machado: a kitüntetés hatalmas elismerés
Hatalmas elismerésnek nevezte az idei Nobel-békedíj kitüntetettje, María Corina Machado venezuelai ellenzéki vezető pénteken, hogy ő veheti át idén a kitüntetést.
2025. Október 10. 07:33, péntek | Életmód
Nébih: drónos felderítést is bevetnek a szőlő aranyszínű sárgaság betegség visszaszorítására
2025. Október 10. 07:29, péntek | Életmód
Nobel-díj - Krasznahorkai László: nagyon büszke és boldog vagyok
Nagyon büszke és boldog vagyok, hogy bekerülhettem a sok igazán nagy író és költő sorába - mondta Krasznahorkai László a Nobel-díj honlapjának adott interjúban, miután bejelentették, hogy idén ő kapja az irodalmi Nobel-díjat.
2025. Október 09. 07:44, csütörtök | Életmód
Elhunyt Mezey György, a magyar labdarúgó-válogatott volt szövetségi kapitánya
Nyolcvannégy éves korában elhunyt Mezey György labdarúgó mesteredző, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya.