Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Február 11. 14:47, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Terjed az influenzajárvány

Terjed az influenzajárvány

Európa egyre több országában van már influenzajárvány – adta hírül az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton hivatalos Facebook-oldalán.

Mint írták: a megelőző héthez képest most már nemcsak Spanyolországban és Olaszországban, hanem Belgiumban is kiterjedt járványok alakultak ki. A múlt heti hat után pedig már tíz ország jelentette, hogy az új esetek előfordulási gyakorisága átlépte a járványküszöböt.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) adatai alapján készült jelentés szerint országonként eltérő ütemben ugyan, de továbbra is növekszik az influenza terjedése Európában. Ugyanakkor a járvány terjedésének földrajzi iránya még nem rajzolódik ki egyértelműen. Az ECDC igazgatója szerint egyelőre korai azt találgatni, hogy az idén mérsékelt vagy súlyos lesz-e az influenzaszezon Európában – írta az ÁNTSZ.

Az 5. héten 11 ország számolt be közepes influenzaaktivitásról, növekvő tendenciáról pedig 18. A figyelő szolgálatban részt vevő orvosok által beküldött légúti minták 42 százalékában mutatták ki az influenza vírusát. Az egyes országok között viszont nagyok a különbségek: a pozitív minták aránya 3 és 85 százalék között változik. A bizonyítottan influenza okozta megbetegedések csaknem 96 százalékáért az influenza A vírus felelős, a többi esetben az influenza B vírus kóroki szerepét igazolták – olvasható az ÁNTSZ jelentésében. Az ECDC január elején jelezte, hogy Európában megkezdődött az influenzajárvány.

Tíz magyar

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdai jelentésében azt közölte: Magyarországon a múlt héten mintegy 13 százalékkal többen fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mint az azt megelőző héten; a vírust tíz beteg szervezetében mutatták ki.

Az év 5. hetében a legtöbb beteget Pest, Békés, Heves és Zala megyében, a legkevesebbet Nógrád és Bács-Kiskun megyében regisztrálták. A megelőző héthez viszonyítva a betegek orvoshoz fordulási gyakorisága Heves megyében megháromszorozódott, illetve duplájára nőtt Csongrád megyében – hangsúlyozta az OEK, de hozzátették: influenzaszerű megbetegedések tömeges előfordulásáról az 5. héten nem érkezett jelentés.

Mint írták, az 5. héten 97 influenzagyanús betegtől küldtek vizsgálati anyagot az OEK légúti vírus osztályára. Ezekben nyolc influenza B és két influenza A vírust azonosítottak. Az 5. héten a betegek több mint 43 százaléka volt 15-34 éves fiatal felnőtt, míg több mint 23 százalékuk a 35-59 évesek korcsoportjába tartozott. A betegség tehát továbbra is a felnőtt korosztályt érinti leginkább, de az elmúlt héten már a betegek csaknem negyede volt 14 éven aluli gyermek, míg a 60 éven felüliek aránya alig több mint 9 százalék volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során