Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Október 09. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: orientpress

Tényleges, vagy technikai csődbe jut Amerika?

Tényleges, vagy technikai csődbe jut Amerika?

Nem múlt el az aggodalom a tőzsdéken és amerikai csődkockázati felár is nagyot emelkedett, ugyanis továbbra sincs megállapodás az adósságplafon megemeléséről szóló vitában. A kínai tőzsde is gyengüléssel nyitott a hosszú hétvégéje után. Itt kisebb csalódást okozott, hogy az HSBC által kezelt szolgáltatási beszerzési menedzser-index kisebb lecsúszást mutatott augusztusról szeptemberre. Tovább gyengült a dollár.

A jen emiatt csaknem két havi csúcsra erősödött az amerikai devizával szemben. Bár ma kezdődik az amerikai gyorsjelentési szezon a harmadik negyedévről, mindent beterít a washingtoni adminisztráció múlt heti leállása. Természetesen folyamatosan érkeznek az előrejelzések, megszólalnak a legnagyobb szakértők, akik közül többen 20 - 30 százalékos piaci zuhanást jósolnak arra az estere, ha a törvényhozók nem tudnak megegyezni az adósságplafon megemeléséről. A washingtoni politikusok közben keményen egymásnak feszültek. A helyzet nagyon rossz. A találgatások arról szólnak már, hogy tényleges, vagy technikai csődbe jut Amerika, nagy elemzőházak közül több és a Moody's is úgy vélte, hogy akkor sem lesz csőd, ha nem sikerül megegyezni.

A republikánus elnök John Boehner azt mondta, hogy nem hajlandóak anélkül megszavazni az adósságplafon emelését, hogy nem társítanának mellé más rendelkezéseket is. Barack Obama elnök viszont nem hajlandó leülni a tárgyalóasztalhoz, szerinte ugyanis nem volna szabad ezt a kérdést politikai nyomásgyakorlásra használni. Az elnök felszólította a kongresszust, hogy politikai feltételek nélkül szavazza meg az átmeneti költségvetést, megszüntetve ezáltal a szövetségi kormány bénultságát. A patthelyzet miatt több százezer szövetségi alkalmazottat kellett kényszerszabadságra küldeni, és a kormány fizetésképtelensége egyre több területet érint. A kongresszusnak legkésőbb október 17-ig jóvá kell hagynia a 16, 700 milliárd dolláros államadósság-plafon megemelését, különben képtelen lesz eleget tenni fizetési kötelezettségeinek. Közben a The Washington Post és az ABC News közös közvélemény-kutatása szerint az amerikai költségvetési vita többet ártott a republikánusoknak, mint Barack Obama elnöknek és a demokratáknak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).