Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Szeptember 19. 11:19, kedd | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Teljessé vált a haemodinamikai részleg fejlesztése a Szent György kórházban

Teljessé vált a haemodinamikai részleg fejlesztése a Szent György kórházban

Szívkatéterezésre és pacemaker beültetésre az úgynevezett haemodinamikai laborokban van lehetőség, amelyek már az ország több pontján működnek,

így Székesfehérváron a Szent György Kórházban is, ahol évente 3000 vizsgálatot, beavatkozást hajtanak végre.

A legújabb fejlesztésnek köszönhetően a Hotel épület IV. szintjén található haemodinamikai osztály fektető részleggel bővült, modern műszaki berendezésekkel és infrastruktúrával, így teljessé vált a tavaly megkezdett beruházás.

Dr. Csernavölgyi István, a Szent György Kórház főigazgatója elmondta, a kórházban zajló nagy volumenű beruházásoknak köszönhetően ez a részleg is megújulhatott. A közel 625 négyzetméteres területen kialakított infrastrukturális fejlesztés bruttó 205 millió forint uniós forrásból valósult meg, a géppark elemei – két szívkatéter-gép, monitorok, defibrlillátorok - összesen 540 millió Ft, szintén uniós forrásból kerültek beszerzésre, a kórház pedig saját forrásként 22 millió forinttal járult hozzá a fejlesztéshez.

Fejlesztések a kórház haemodinamikai részlegén

A Hotel épület IV. szintjén található az újonnan kialakított haemodinamikai részleg, azon belül hét ágyas fektetővel. A haemodinamikai laborban két műtőasztalon végezhető szívkatéterezés és pacemaker beültetés. A fektető részlegre kardiológiai beutalóval, előjegyzés alapján érkeznek a betegek, az ambuláns betegek ellátása a kardiológiai szakrendelésen történik.

Dr. Noori Ebrahim osztályvezető főorvos szerint a fejlesztésnek köszönhetően országosan is egyedülálló részleg működik a Szent György Kórházban. Mostantól minden egy helyen történik: a vizsgálat és a beavatkozás, ez pedig nagy, minőségi előrelépés a betegek érdekében.

Elmondta, hogy Fehérváron 2007 óta van lehetőség a szívkatéterezésre. Amikor elindult a katéter-labor, egy mobil készülékük volt, csak 2009-ben kaptak először „komolyabb” gépet. „Az új haemodinamikai részleget 2016-ban adták át, ezzel sokkal korszerűbb berendezéseink, két katéter-asztalunk van. 2010-ben összességében évente ezer beavatkozást végeztünk, 2016-ban pedig már háromezret. A szívkatéterezésen kívül van egy diagnosztikai rész is és évente mintegy 1500 koszorúér-tágítást végzünk. Emellett pacemaker beültetést is végzünk heti két alkalommal, ami éves szinten 250 beavatkozást jelent.” – mondta el Dr. Noori Ebrahim osztályvezető főorvos.

A jelenlegi fejlesztésről szólva kiemelte, a betegek számára pozitív változást jelent, hogy a haemodinamikai osztály a napokban egy fektető-megfigyelő részleggel bővült, hiszen eddig a hetedik, vagy kilencedik emeletre kerültek a katéterezés után. A 2016-os fejlesztés így ezzel a beruházással lett teljes.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.