Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Február 13. 05:02, csütörtök | Belföld
Forrás: mti/Fotó: police.hu

Telefonos csalók kérnek pénzt a koronavírusra hívatkozva

Telefonos csalók kérnek pénzt a koronavírusra hívatkozva

Olyan csalók jelentek meg Magyarországon, akik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nevében telefonon kérnek pénzt jóhiszemű emberektől a koronavírusra hivatkozva

– figyelmeztetett az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata a police.hu oldalon szerdán.

Azt írták, hogy a hívások során egy gépinek tűnő hang a WHO nevében tájékoztatást ad az új betegségről, egyúttal felkínálja, hogy a készülék 1-es gombjának megnyomásával bizonyos összeg ellenében megrendelhető egy megfelelő védettséget nyújtó maszkot és fertőtlenítőszert tartalmazó csomag.

Az ügyben eddig érkezett két bejelentés alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság csalás vétség gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomoz.

A rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy a WHO sem telefonon, sem más formában nem árusít termékeket. Arra kérik továbbá az embereket, hogy csak hivatalos szervektől fogadjanak el tájékoztatást a koronavírusról.

Kérdés esetén a Nemzeti Népegészségügyi Központ weboldalát (https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus) ajánlott felkeresni, esetleg hívható a 0680/277455 vagy a 0680/277456 ingyenes telefonszámok valamelyike is.

Azt javasolják, ha valaki úgy érzi, hogy bűnözők próbálják becsapni, akkor tegyen bejelentést a rendőrségen.

A közleményben felhívják a figyelmet arra, hogy online és telefonos vásárlás esetén célszerű meggyőződni az eladó hitelességéről. Meg kell nézni, hogy van-e érthető, magyar nyelvű weboldala és az biztonságos-e, tartalmaz-e reklamációs lehetőséget. Ajánlott ellenőrizni, hogy fel lehet-e venni a kapcsolatot az eladóval. Érdemes más vevők véleményét is elolvasni. A túl olcsó termékek gyanúsak, és az is fontos információ, hogy milyen egyéb költségek merülnek fel - sorolta a rendőrség.

Azt tanácsolják, személyes vásárlás esetén mindenki kerülje a házalókat: a vevő ne engedjen be idegeneket a lakásába, hanem menjen el az árucikkre szakosodott üzletbe. A rendőrség arra kéri a fogyasztókat, hogy egészségügyi termékeket csak hiteles forrásból szerezzenek be, és ha bizonytalanok, forduljanak előbb szakemberhez.

Címkék: csaló, koronavírus, who

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során