Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Augusztus 24. 09:31, csütörtök | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Szúnyoggyérítés Fehérváron – hatásos a biológiai módszer

Szúnyoggyérítés Fehérváron – hatásos a biológiai módszer

Fehérváron tavasszal kezdték és folyamatosan zajlik egész nyáron a biológiai szúnyoggyérítés a város területén.

Július 19. és augusztus 21. között folytatódott a nyár első felében tapasztalt csapadékos időjárás és a „menetrendszerű” csapadékhullás a szúnyogok tenyészőhelyein fenntartotta a vízborítottságot, a meleg idő pedig felgyorsította a szúnyogok szaporodását.

Az idei nyár rendkívül csapadákos volt és a bőséges esőket gyors felmelegedés követte, ami a szúnyoglárvák kifejlődésének rendkívül kedvező környezetet biztosított.

Július végén és augusztus elején tízszer esett eső Fehérváron

Székesfehérvár területén ezeken a napokon volt csapadékos az időjárás: 2023. 07. 21-én, 07. 24-én, 07. 25-én, 07. 26-án, 07. 30-án, 08. 01-jén, 08. 03-án, 08. 04-én, 08. 05-én és 08. 18-án.

Heti rendszerességgel folytatták az aktív lárvák kezelését a városban

Gyalogos, valamint légágyús permetezést végeztek az alábbi területeken: Borszéki u. láprét, Székely u. árok, Szalontai u. árok, Aradi u. környéke, Gödör u. környéke, Bregyó parkerdő. A belvárosban a csapadékvíz elvezető csatornahálózat tisztítóaknáiban megállt esővíz kezelését is megkezdték az elmúlt hónapban, hogy megakadályozzák az ilyen jellegű tenyészővizekben is a csípőszúnyogok szaporodását.

A biológiai szúnyogirtás során egy baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe, amely kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, minden más élőlényre teljesen ártalmatlan. Ez a módszer megfelelő szabályozás és ellenőrzés mellett természetvédelmi területeken is alkalmazható, mert nem árt semminek csak a csípőszúnyogok lárváinak.

A város több pontján is figyelik a szúnyogok számának alakulását

A szúnyogok számának meghatározásához a város különböző területein szárazjeges és online szúnyogszámlálást is végeztek, amivel racionális képet alkothatnak a szakemberek arról, hogy hol milyen mennyiségben vannak jelen a szúnyogok Fehérváron.

Magunk tehetünk a legtöbbet azért, hogy kevesebb szúnyog legyen

A biológiai gyérítés sikeréhez a fehérváriak együttműködése nélkülözhetetlen, csak közös erővel előzhetjük meg azt, hogy ellepjenek bennünket a csípőszúnyogok! A madarak itatójában érdemes gyakran cserélni a vizet, hogy a szúnyoglárváknak ne legyen idejük kitenyészni a vízben. A szúnyogok általában 5-6 hétig élnek és ezalatt többször is rakhatnak petéket. A legfontosabb azonban, hogy ne hagyjunk pangó vizet az udvarunkban és lehetőség szerint a házunk környékén sem, illetve beszéljünk a szomszédokkal, fogjunk össze hogy ők se hagyjanak pangó vizeket az udvaron. Az esővízgyűjtő tartályokat, hordókat pedig érdemes letakarni, hogy ne petézhessenek bele a szúnyogok.

szekesfehervar.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.