Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Október 09. 06:50, hétfő | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

\"Szent István országa - Boldogasszony országa” - kórustalálkozó Fehérváron

\

A Primavera Kórus a házigazdája és szervezője a már hagyománnyá vált „Szent István országa - Boldogasszony országa” kórustalálkozónak.

A fellépők az idei programot a kettős Kodály-jubileum jegyében állították össze. A galántai Kodály Zoltán Daloskör és a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság is Fehérvárra érkezett.

Az ünnepi hangverseny szombaton este volt a Szent Imre templomban, majd a koncert után a 110 énekes átvonult a Nemzeti Emlékhelyhez, a Szent István építtette Nagyboldogasszony bazilika romjaihoz, ahol elénekelték a Boldogasszony kórusművet és koszorút helyeztek el Szent István és Árpád-házi királyaink nyughelyénél.

Vasárnap a galántai énekkar a fehérvári Bazilika nagymiséjén, a veszprémi kórus a Fő utcai Ciszterci templomban, a Primavera kórus a Felsővárosi templomban teljesít énekével miseszolgálatot.

A találkozóval emlékeznek országunk ezer évvel ezelőtti, sorsdöntő történelmi helyzetben való égi felajánlására, amelynek ábrázolása Fejér megye címerében is megjelenik.

  • Fejér Megye Címerének alakja kerek pajzs, uralkodó színei a vörös, a zöld és a kék. A zöld mezőn, kék háttér előtt térdeplő Szent István, kezében a vörös párnán nyugvó Szent Koronát a karddal és jogarral felajánlja a kék háttérben sugárzó felhővel övezett Szűz Máriának, aki a jobbján ülő, jobb karját felemelő gyermek Jézust tartja. A felajánlott korona, kard és jogar alatt, a zöld mezőben álló csücskös talpú pajzson ábrázolt kiscímer; jobbról vörössel és ezüsttel kilencszer vágott mező, balról vörös mezőben zöld hármas halomnak aranykoronás, kiemelkedő középső részén ezüst kettős kereszt. A zöld mező és a kék háttér síkjában a kerek pajzs bal oldalán hegycsúcs emelkedik.

(A címertanban az oldalak felcserélődnek, mert a heraldikai ábrázolásokat a képzeletbeli címerviselő szemszögéből vizsgáljuk, azaz a címer tulajdonosának nézete élvez elsőbbséget.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.