Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2013. Október 24. 15:08, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Puskás-hetek - Leleplezték Puskás Ferenc szobrát Madridban

Puskás-hetek - Leleplezték Puskás Ferenc szobrát Madridban

A Real Madrid valdebebasi sportcentrumában csütörtökön leleplezték Puskás Ferenc bronzszobrát.

Az ünnepélyes avatást - a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia beszámolója (PFLA) szerint - egy Puskásról szóló rövidfilm nyitotta meg, benne a magyar játékos legemlékezetesebb madridi megmozdulásaival.
Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy Puskás a világtörténelem egyik legnagyobb játékosa volt, minden Madrid-szurkolót, aki láthatta góljait, büszkeséggel töltött el a játéka.
"Hazájától távol emelkedett a leghíresebb labdarúgók közé, egy sor bajnoki címhez és nemzetközi kupagyőzelemhez segítette a Real Madridot, összesen 511 gólt rúgott, nagyságát a FIFA Puskás-díj létrehozásával ismerte el" - tette hozzá a klubelnök. "Sokan talán nem tudják, hogy Puskás úgy érkezett meg a Real Madridhoz, hogy több más európai klubot visszautasított."
Köszöntője végén Pérez a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiának mondott köszönetet: "Rendkívül szoros kapcsolatot ápolunk a Puskás Akadémiával, így sikerült elérnünk, hogy a társadalmi kirekesztettségben élő gyerekek is tanulhassanak, sportolhassanak ezen az akadémián."
Az ünnepségen Simicskó István sportért felelős államtitkár is méltatta Puskást. Mint mondta: "Puskás Ferenc még mindig egy olyan hívó név, amelyre emberek százmilliói állnak fel egyszerre, dobban meg a szívük. Életútja, tevékenysége két népet köt össze. Öcsi bácsi, vagy ahogy a spanyolok mondják, Pancho a spanyol nép büszkesége, nekünk magyaroknak pedig a nemzeti kincsünk. A magyar emberek mindig bátrak voltak, mindenhol megállták a helyüket, ennek kimagasló példája Öcsi bácsi, aki örökös nagykövet a két nép barátságában."
A szobor készítője Pedro Montes, aki régóta nagy Real Madrid-szurkoló és pártoló tag. Ő alkotta Alfredo Di Stéfanónak a sportközpontban található arcmását is, ám míg azt pénzért készítette, addig a Puskás-emlékmű felajánlásra készült el, s nem került semmibe.
"A szoborral szerettem volna kifejezni, hogy milyen nagy játékos volt Puskás Ferenc, tekintetével pedig meg akartam ragadni, hogy mennyire jó ember volt" – árulta el Montes.
Az ünnepségen részt vett Schmitt Pál volt köztársasági elnök, korábbi madridi nagykövet, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, aki beszédet mond pénteken a Puskás-kiállítás megnyitóján. A tárlatot Emilio Butragueno, a madridi egyesület nemzetközi igazgatója nyitja meg a Bernabéu Stadionban. A madridi Puskás-hetek keretein belül a kiállítás november 25-ig, a londoni 6-3-as magyar győzelem 60. évfordulójáig lesz látható, a közel két éve Spanyolországból Magyarországra hozott Puskás-hagyaték egy részét is meg lehet majd tekinteni, s látható lesz Puskás első madridi szerződése, valamint az egyik királykék Real-meze is.
Az Aranycsapat legendás kapitánya 1958-tól 1967-ig szerepelt a Real Madridban, 179 mérkőzésen 154 gólt szerzett. Az együttessel többek között hatszor nyert spanyol bajnokságot, valamint háromszor hódította el a Bajnokcsapatok Európa Kupáját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.