Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Augusztus 17. 11:48, csütörtök | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Országos borrendi találkozó és konferencia lesz fehérváron szent istván ünnepén

Országos borrendi találkozó és konferencia lesz fehérváron szent istván ünnepén


Magyarország és a Kárpát-medence legnagyobb, szakmai konferenciával összekötött borrendi találkozóját rendezi meg Szent István király ünnepén, az idén 15 éves székesfehérvári Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend.

  • Az eseményre a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének 39 delegációját várják.

Az országos találkozó hagyományos eseménye az augusztusi székesfehérvári rendezvényeknek. A borrendek látványos felvonulását évről évre sokan nézik végig a Belvárosban. Minden bizonnyal így lesz ez idén is: augusztus 20-án, vasárnap az ország történelmi és hagyományos borvidékeiről 39 borrendet várnak Székesfehérvárra.

A közönségrendezvény az agárdi Bandiera zászlóforgató csoport bemutatójával kezdődik, ezt a Magyar Király szálloda előtt láthatjuk 15:45 órakor. Ezután indul a borrendek menete Virágórától, 16 órakor. A Zichy színpadon a találkozóra érkezett borlovagrendek bemutatása után felhangzik a hegybíró kürtjele, ezután a Noé-hegyi legendát hallhatják az érdeklődők.

A vendéglátó rend nagymestere, Bognár Zoltán üdvözli a résztvevőket, majd köszöntőt mond Szabó Balázs, a Földművelődésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője, Bisztray György, a Szent István Egyetem professzora, a Magyar Borrendek Országos Szövetségének alelnöke, a rendezvény szakmai fővédnöke, valamint Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere, az esemény védnöke.

  • A hagyományos boráldást Tornyai Gábor plébános végzi, majd következik az új borlovagok látványos avatási ceremóniája.

A borrendi találkozó kiemelt eseménye a vendéglátó Noé-hegyi Szent István Borlovagrend megalakulásának 15 éves évfordulóját ünneplő jubileumi közgyűlés és a – zártkörű – szakmai konferencia, amelyet a Lake Side Hotelben rendeznek, itt mutatják be a Jubileumi Zengő Zászlósbort is.

A Noé-hegyi Szent István Borlovagrend egy igazi különlegességgel is készül a tanácskozásra: a résztvevő delegációk, borászok megismerkedhetnek az egyesület gondozásában megjelent hasonmás kiadvány, a „Székesfejérvár szabad királyi város Szőllőhegyi rendszabályok” című, 1882-ben készült, eredetivel megegyező, szöveghű dokumentum példányaival.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.