Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Április 03. 17:05, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Ombudsman: tilosban parkolásért csak egy bírság szabható ki

Ombudsman: tilosban parkolásért csak egy bírság szabható ki

Dupla büntetést szabtak ki egy autósra tilosban parkolásért. Az esetet kivizsgáló ombudsman szerint az egyik bírságot a közterület-felügyeletnek vissza kell fizetnie.

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatala szerdán az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Szabó Máté ombudsmanhoz forduló panaszos tiltott helyen állt meg autójával a Fővárosi Állatkert előtt, amiért 10 ezer forint helyszíni bírságot kellett fizetnie.
Pár nap múlva értesítést kapott arról, hogy az ügyben közigazgatási eljárás is indult, amelyben 30 ezer forint közigazgatási bírság megfizetésére kötelezték. Sérelmezte, hogy ugyanazért kétszer is megbüntették, de az eljárást lefolytató rendőr-főkapitányság arról tájékoztatta, hogy a közigazgatási eljárásnak elsőbbsége van, ezért be kell fizetnie a bírságot, viszont a másikat vissza fogja kapni. A panaszos így is tett, a bírság összegét azonban nem kapta vissza.
Az ombudsman szerint a közterület-felügyeletnek vissza kellene fizetnie a helyszíni bírságot.
A rendőrség álláspontja megfelelt az irányadó jogszabálynak, ezért Szabó Máté megkereste a Fővárosi Közterület-felügyeletet. A hatóság azt válaszolta, hogy jogszerűen szabták ki a helyszíni bírságot, amely ellen a befizetés után nincs helye jogorvoslatnak, így lehetőségük sincs a bírság összegének visszautalására. Az esetet követő évtől e gyakorlatukon változtattak, és most már minden hasonló esetben így járnak el, ebben az ügyben azonban nem így tesznek - olvasható a közleményben.
Szabó Máté rámutatott: a helyszínen elhelyezett rendőrségi térfigyelő kamerák miatt biztos volt, hogy az autóssal szemben közigazgatási eljárás fog indulni, így lehetőség sem lett volna kiszabni a szabálysértési helyszíni bírságot. Az ombudsman szerint a közterület-felügyeletnek ezt a bírságot vissza kell fizetnie.

Címkék: Jog-ombudsman

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal