Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. Október 05. 17:35, csütörtök | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Oktatóprogrammal készülnek a Diabétesz Világnapra

Oktatóprogrammal készülnek a Diabétesz Világnapra

A Fejér Megyei Cukorbetegek Egyesülete egy sikeres pályázatnak köszönhetően hat alkalomból álló oktatóprogramot valósít meg a megyében „Cukorbetegségről, nem csak cukorbetegeknek” címmel.

Céljuk, hogy közérthetően szóljanak mindazokhoz, akik még nem érintettek az egészségügyi problémában. Idén ezzel készülnek a novemberi Diabétesz Világnapra, amelyhez Székesfehérvár Önkormányzata és a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház is csatlakozik.

November 14-e a Diabétesz Világnapja, amelyet nemzetközi kezdeményezésre 1991 óta szerveznek meg, hogy ösztönözzék a cukorbetegség érdekképviseletét és az emberek tudatos gondolkozását a diabétesszel kapcsolatban. Minden esztendőben saját programmal csatlakozik a kezdeményezéshez Székesfehérvár Önkormányzata, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház szakorvosai és a Fejér Megyei Cukorbetegek Egyesülete. 2017-ben a világnapon a nők állnak a középpontban, a családokat összetartó édesanyák és kismamák egészségmegőrzésére hívják majd fel kiemelten is a figyelmet.

A Fejér Megyei Cukorbetegek Egyesülete idén egy oktatóprogrammal készül a Diabétesz Világnapra, amely szeptember és november között a megye több települését bevonva zajlik. A Sanofi gyógyszervállalat által meghirdetett pályázaton szerepelt sikeresen a szervezet, ennek köszönhetően valósul meg a „Cukorbetegségről, nem csak cukorbetegeknek” sorozat. Az Egyesület, amely tavaly ünnepelte 25 éves fennállását, már számos sikeres programot valósított meg – 2015-ben például Székesfehérváron rendezték meg az Országos Diabétesz Világnapot.

A FEMECE most azt a célt tűzte ki, hogy – a megyében élő cukorbetegekre, valamint a betegség iránt érdeklődőkre helyezve a hangsúlyt – másként beszéljenek a gyilkos kórról. – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Kovács Ilona elnök. Azt vallják: ahhoz, hogy sikeresen tudjuk kezelni betegségünket, szükséges némi alapismeret a cukorbetegségről, ami az életmódbeli és civilizációs problémák következményeként a világon a legelterjedtebb anyagcsere-betegség. Az adatok azt támasztják alá, hogy egyre nő a cukorbetegek tábora, miközben sokan nincsenek tisztában a betegség egészségkárosító hatásával, és így életkilátásaik romlanak. Ezen a helyzeten szeretne segíteni az Egyesület ismeretbővítő programjával, felhívva a figyelmet a későbbi szövődmények kialakulásának megelőzésére, valamint a már kialakult betegség megfelelő kezelésére.

A „Cukorbetegségről nem csak cukorbetegeknek” ismeretterjesztő programot elsőként az Egyesületi tagok ismerhették meg, ezt követően Csóron (október 12.), Móron (október 19.), Dunaújvárosban (október 20.), Enyingen (október 25.) várják az érdeklődőket. A cél, hogy a megyében széles körben megismerjék a cukorbetegség tüneteit, a betegek környezetében élők is rendelkezzenek alapismerettel arról, hogy mit tegyenek (vagy ne tegyenek), ha a cukorbeteg rosszul lesz. A FEMECE fontosnak tartja továbbá a veszélyeztetett személyek felkutatását, és segíteni a betegeket abban, hogy a társadalom teljes értékű tagjai lehessenek.

  • A sorozat záróeseményét 2017. november 11-én, szombaton Székesfehérváron rendezik, a Diabétesz Világnap helyi programjaként. 10 órakor a Fehérvári Civil Központban várnak mindenkit, ahol Dr. Balsay Miklós diabetológus főorvos tart előadást, valamint részt vesznek a Fejér Megyei Cukorbetegek Egyesületének tagjai és több szakember is.

Az idei világnap mottójával összhangban az egyik fő téma a nők és a cukorbetegség – az egészséges jövőhöz való jogunk lesz.

A tervek szerint több százan kapcsolódnak majd be a programba, amelynek keretében szakorvosok, szakápolók hiteles előadásai mellett személyes tapasztalatokat is megismerhetnek a cukorbetegek, illetve családtagjaik. A tervek szerint előadást tart Dr. Balsay Miklós főorvos, Dr. Kerényi Levente főorvos, Dr. Tóth Jenő főorvos, Dr. Hagymásy László főorvos, Dr. Karádi Zsuzsa főorvos és dr. Kóródi Juhász Zsolt, aki maga is cukorbeteg.

  • A megelőzés jegyében – ami a Székesfehérvár Önkormányzata által elfogadott és megvalósított Egészségfejlesztési tervben is kiemelt jelentőségű – ösztönözik a hallgatóságot a helyes táplálkozásra, a mozgás fontosságára (az elhízás veszélyeire), bemutatva az életmódváltás lehetőségét is.

Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok örömét fejezte ki, hogy a WHO a diabétesz világnap egyik fő témájának a nők egészségét választotta, és ezzel összhangban valósul meg a székesfehérvári rendezvény. Ez lesz az első olyan program, melyre nőgyógyászok is meghívást kaptak, a rendezvény keretében előadást tart Dr. Hagymásy László, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Szülészet-nőgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa.

Östör Annamária úgy fogalmazott, fontos, hogy a nők már gyermek- és ifjúkorban egészségtudatosan éljenek, és megtanuljanak odafigyelni testi, szellemi és lelki működésükre, összhangjukra. Kiemelten fontos ez a gyermekvállalás elhatározásakor és különösen a várandósság ideje alatt, amikor is a cukorbetegség fokozott kockázatot jelent az édesanyára és a babára nézve egyaránt. Kiemelte, Székesfehérváron minden szakmai és eszközbeli feltétel, szűrőprogram adott ahhoz, hogy a diabéteszt időben felfedezzék, karbantartsák, és szükség esetén kezeljék.

A 2017-es Nemzetközi Diabetes Világnap fő témája: Nők és a cukorbetegség - a nők joga az egészséges jövőhöz. Az IDF (Nemzetközi Diabetes Szövetség) által megfogalmazott kulcs üzenet: minden diabeteszes nőnek biztosítani kell az egészségi állapotuk javításához szükséges feltételeket! – hangsúlyozta Dr. Balsay Miklós diabetológus főorvos. Elmondta: biztosítani kell az egészségügyi ellátáshoz és a diabétesz menedzselésében fontos szerepet betöltő páciens-oktatáshoz való megfelelő hozzáférést. Támogatni kell az anyák és gyermekeik egészségi állapotának javítását célzó egészségügyi intézkedéseket.

Szintén az IDF által kiemelt tények: 7 nőből 1 terhességi cukorbetegségben, 10 nőből 1 pedig diabéteszben érintett. 199 millió diabéteszes nő él ma a világon, 2040-re 313 millióra várható a számuk. A fejlődő országokban a terhes gondozás feltételei nem optimálisak.

  • A gyengébbik nem esetében a cukorbetegség kezelése a következő területeken jelent plusz kihívást: a menstruáció, a fogamzás, a terhesség és a szülés, a policisztás ovárium szindróma, postmenopauzálisan pedig a csontritkulás illetve a szív-érrendszeri kockázat növekedése.

Arról is szólt, hogy a terhességi cukorbetegség a várandósságok 3-7%-ban jelentkezik. Gyakorisága mellett kiemelt jelentőségét az is adja, hogy növeli az anyai és a magzati szövődmények esélyét, illetve később 50 %-ban 2. típusú cukorbetegségbe megy át.

Hazánkban a terhesgondozás integráns része a terhességi cukorbetegség szűrése, melyet a jól működő védőnői hálózat, a szülészeti és diabetológiai szakrendelések megfelelő együttműködése biztosít. Célja a terhesség során jelentkező szénhidrát anyagcsere zavar időben történő felismerésével, kezelésével a terhességi cukorbetegség okozta fentebb említett anyai és magzati kockázatának csökkentése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.