Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Június 19. 16:49, kedd | Életmód
Forrás: webbeteg.hu

Nyáron is D-vitamin hiányosak vagyunk

Nyáron is D-vitamin hiányosak vagyunk

A csontok szempontjából legfontosabb vitaminunk a D-vitamin, melynek nagy részét a szervezet maga állítja elő napfény hatására.

A jelenlegi kánikulában, amikor mindenki a lehető legkevesebb ruhát veszi magára, logikusnak tűnhetne, hogy szervezetünk dúskál az éltető vitaminban, ám ez közel sem így van. A kutatók szerint a magyarok fele még nyáron is D-vitamin hiányos.

Pedig a D-vitamin pótlásához önmagában már az is elég lenne, ha májustól szeptemberig pólóban és rövidnadrágban járnánk bevásárolni – állítják a Semmelweis Egyetem (SE) kutatói. A szakértők szerint ez a kb. negyed óra is kedvező hatással van a D-vitamin háztartásunkra, pedig ekkor csak a testfelületünk mindössze ötödét éri a napfény.

- Életünket házakban éljük, kevés időt töltünk szabad levegőn, ez okozza, hogy a világ civilizált részén még nyáron is óriási a D-vitamin hiány, ami a magyar lakosság mintegy felét is érinti. A D-vitamin egy részét ételekből nyerjük, de az a mennyiség közel sem olyan jelentős, mint amit a szervezet maga állít elő napfény hatására – magyarázta dr. Lakatos Péter, a SE Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára. Az endokrinológus szerint ha ez a hiány megszűnne, és a téli időszakban is pótolná mindenki a D-vitamint, a daganatok száma harmadával, a combnyaktöréseké negyedével, a kardiovaszkuláris megbetegedéseké tizedével csökkenne. És ez nem minden: egyes számítások szerint akár 90 százalékkal kevesebben betegednének meg influenzában is, végső eredményként pedig 2-3 évvel nőne az átlagéletkor.

Anyagilag is megéri

Hazánk lakosságának „feltöltése” D-vitaminnal dr. Lakatos Péter szerint tízmilliárd forintba kerülne, a várható egészségnyereség viszont ennek sokszorosa: 200-250 milliárd forint lenne.

- A D-vitamint általában a csontrendszer befolyásolójaként ismerik, de ennek a molekulának más feladata is van. Feladata a sejtek szaporodásának gátlása is, így hiányának szerepe lehet daganatok kialakulásában, idegrendszeri megbetegedésekben, csontritkulásban, keringési problémákban, befolyásolja a pajzsmirigy működését, és a cukorbetegség előfordulását is fokozhatja – folytatta a szakértő.

Napozás hiányában

Egy egészséges felnőtt D-vitamin szükségletét már az is fedezi, ha elegendő időt tölt a napfényen. Pusztán az élelmiszerekből felvenni azt szinte lehetetlen, bár a halmájolajok, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, a margarinok jó források lehetnek.

Gabonafélékben, hüvelyesekben és őrleményeikben, kenyerekben, péksüteményekben, zöldségekben és gyümölcsökben viszont egyáltalán nem jellemző, hogy találkozik szervezetünk D-vitaminnal. 100 gramm száraztésztában már 0-0,4 mikrogramm található, szintén 100 gramm vaj és margarinféleségekben 0,5-7,5; húsok, húsipari termékekben 1-4; halakban 0,5-10; tejben 0,05-0,3; tojásban 5-25.

Terhesség és szoptatás idején a kismamák szervezetének naponta 10 mikrogramm D-vitaminra van szüksége. Így választhatnak: vagy esznek naponta 2,5 kilogramm száraztésztát, vagy körülbelül 2 kilogramm margarint, vagy napi 15-30 perc sétával a napsugarakból „összeszedik” a szükséges mennyiséget.

webbeteg.hu

Címkék: egészség, nyár, vitamin

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.