Hírek
2023. Augusztus 28. 11:59, hétfő |
Életmód
Forrás: hvg.hu
Ne vegye meg őket: szívbetegségekhez és stroke-hoz vezethet, ha ultrafeldolgozott élelmiszereket eszik

Kardiológusok szerint a kormányoknak sürgős lépéseket kellene tenniük az ultrafeldolgozott élelmiszerek visszaszorítása érdekében,
azok fogyasztása ugyanis súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. Két új tanulmány is erre jutott. A szakértők szerint a friss eredmények vészjelzésként kell, hogy szolgáljanak.
Két új tudományos kutatás is arra az eredményre jutott, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek, növelik a magas vérnyomás, a szívbetegségek, a szívinfarktus, valamint a szélütés (stroke) kockázatát – összegzi a The Guardian az Európai Kardiológiai Társaság éves ülésén bemutatott eredményeket. A szakértők úgy vélik, mindez vészjelzésként kell, hogy szolgáljon.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé tartoznak az instant levesek, az instant szószok, a fagyasztott pizza és készételek, valamint a virsli, a kolbász, a sült krumpli, az üdítő, a péksütemény, a sütemény, a cukorka, a fánk, a fagylalt és még sok más.
Egy másik vizsgálat az év elején arra jutott, hogy ezek az élelmiszerek hozzájárulhatnak a daganatos betegségek kialakulásához.
A beszámoló szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása jelentősen megugrott az elmúlt években, a felmérések szerint az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is az átlagos étrend több mint fele áll ilyen termékekből, de a fiatalok, valamint a szegények és hátrányos helyzetűek körében ez az arány akár 80 százalék is lehet.
A most bemutatott kutatási eredmények közül az első egy 10 ezer nővel elvégzett elemzés, akik betegadatait 15 éven át követték nyomon. A vizsgálat arra jutott: akik a legnagyobb arányban fogyasztanak ultrafeldolgozott élelmiszereket, azoknál
39 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakul ki magas vérnyomás, mint azoknál, akiknél ezen élelmiszerek aránya alacsonyabb volt.
A másik elemzést 325 ezer fős mintán végezték el. A férfiak és nők állapotát is figyelő kutatás arra jutott, hogy a legtöbb ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztók körében 24 százalékkal magasabb a szív- és érrendszeri megbetegedések – köztük a szívroham és a stroke – kialakulásának kockázata.
Ha a naponta elfogyasztott kalóriamennyiség 10 százalékával növekedett az ultrafeldolgozott élelmiszerek bevitele, az 6 százalékkal növelte a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
A kínai Hsziani Negyedik Katonai Orvostudományi Egyetem kutatói szerint azok voltak a legkevésbé kitéve az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása jelentette egészségügyi problémáknak, akik étrendjének kevesebb mint 15 százalékát tették ki ezek az élelmiszerek.
A konferencián bemutatott eredmények láttán a kardiológusok sürgős lépéseket kértek a kormányoktól a veszély elhárítása érdekében.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek a gyártás során többféle feldolgozási folyamaton mennek keresztül. Gyakran magas a só- és a cukortartalmuk, valamint adalékanyagokat és tartósítószereket tartalmaznak. A legtöbb esetben alacsony a rosttartalmuk, és hiányoznak belőlük azok a tápanyagok, amelyek a nyers, vagy az alig feldolgozott élelmiszerekben – például a joghurtban, gyümölcsökben, házi kenyérben – találhatók.
A Sydney-i Egyetem kutatója, Anushriya Pant – aki az első kutatásban vett részt – elmondta, sok embernek fogalma sincs arról, hogy az élelmiszer, amit egészségesnek gondol – szendvicsek, alacsony zsírtartalmú joghurtok, instant levesek – valójában ultrafeldolgozott élelmiszerek. Pant kiemelte: a nők általában több ilyet fogyasztanak, mint a férfiak. Ennek oka, hogy az alacsony zsírtartalmú ételekkel általában a nőket célozzák meg a marketingesek.
Chris van Tulleken, az ultrafeldolgozott élelmiszerek egyik vezető szakértője szerint az élelmiszerek csomagolásán fel kellene tüntetni, hogy ilyen típusú élelmiszerről van szó. Ez Chilében és Mexikóban már megtörténik. Emellett korlátozni kellene ezek forgalmazását, valamint meg kellene tiltani, hogy gyerekek számára reklámozzanak ilyesmit.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Május 01. 08:47, csütörtök | Életmód
Fudzsimoto Szu: A Zene Háza az egyik legfontosabb projektem
Fudzsimoto Szu (Sou Fujimoto) világhírű japán építész az Oszakai Világkiállításon tartott előadást, amelyben kiemelte: a Magyar Zene Háza az egyik legfontosabb projektje.
2025. Május 01. 08:36, csütörtök | Életmód
Visit Hungary: mintegy hétszázezren pihentek Magyarországon a tavaszi szünetben
Az áprilisi vakáció időszakában 664 ezer turista kereste fel a magyar tájakat, április 17-27. között a szálláshelyek 36 százalékkal több vendéget fogadtak a tavalyi tavaszi szünethez képest
2025. Április 30. 07:55, szerda | Életmód
Agrárminiszter: a házikert a magyar családok rejtett erőforrása
Meghatározó jelentőségű a házikerti termelés a jó minőségű és egészséges élelmiszer előállításában.
2025. Április 29. 07:31, kedd | Életmód
Duna House: nincs milliós négyzetméterár alatt új lakás Budapesten
Történelmi csúcs, hogy 2025 első negyedévében már alig érhető el újépítésű lakás 1 millió forint alatti négyzetméteráron Budapesten - közölte a Duna House saját tranzakciós adatai alapján hétfőn az MTI-vel.