Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2017. Augusztus 14. 17:56, hétfő | Helyi
Forrás: origo.hu

Megint diák-Oscarra jelöltek egy magyar filmet

Megint diák-Oscarra jelöltek egy magyar filmet

A Mindenki februári diadala után újabb magyar kisfilm került Oscar-közelbe. Freund Ádám \"Földiek\" című alkotása szerepel az idei diák-Oscar-díj jelöltjei között.

Tavaly Kis Hajni került a legjobbak közé, az idén Freund Ádámot érte az óriási megtiszteltetés, hogy diák-Oscar-díjra jelölték a kisfilmjét. A Földiek című magyar sci-fi musical címe is ott olvasható az Amerikai Filmakadémia hivatalos honlapján közzétett listán.


Rujder Vivien, Cservák Zoltán és Györgyi Anna a Földiek című filmben

A 26 perces kisfilm főhőse egy Ábel nevű kisfiú, aki a hóbortos, álmodozó apja és a szabálykövető anyja között őrlődik. A Földiek április elején elnyerte a Friss Hús rövidfilmfesztivál fődíját, a főszerepeit Cservák Zoltán, Györgyi Anna, Dimény Áron (Citrom Bandi a Sorstalanság-ban) és Rujder Vivien (Szilvi a Tóth János című tévésorozatban) játsszák.

A Földiek-et Freund Ádám Fekete Ádámmal és Horváth János Antallal közösen írta, a film operatőre Gyuricza Mátyás, vágója Érdi Zsófia, látványtervezője Tasnádi Zsófia, zeneszerzője Keresztes Gábor, hangmestere Zándoki Bálint volt. A film a Cinema-Film és az SZFE gyártásásában készült, a VisionTeam, a CineSuper és az AmegO Film együttműködésében, a Filmalap támogatásával.


Fekete Ádám és Freund Ádám a Földiek forgatásán

A diák-Oscar-díjon hét kategóriában (négy amerikai és három nemzetközi) jelölnek filmes iskolákban tanuló rendezőpalánták alkotásait, a Földiek hat másik vizsgafilmmel versenyez: három német, egy brit, egy svájci és egy holland alkotással.

A 2017-es diák-Oscar-díj jelöltjei:

  • Annunciation (Halit Ruhat Yildiz) - Németország
  • Blue Summer Symphony (Sinje Köhler) - Németország
  • Földiek (Freaund Ádám) - Magyarország
  • Facing Mecca (Jan-Eric Mack) - Svájc
  • Sweet Maddie Stone (Brady Hood) - Angia
  • Watu Wote/All of Us (Katja Benrath) - Németország
  • When Grey Is a Colour (Marit Weerheijm) - Hollandia

Ebben a kategóriában három díjat osztanak ki (egy arany-, egy ezüst- és egy bronz fokozatú elismerést), ha egy film bármelyiket megnyeri ezek közül,automatikusan jelölhetővé válik a 2018-as Oscar-díjra a legjobb élő szereplős rövidfilm kategóriájában.

A 26 éves Freund Ádám tavaly végzett az SZFE rendező szakán, az osztályfőnökei Salamon András és Miklauzic Bence voltak, az egyik osztálytársa pedig Kis Hajni, a tavalyi diák-Oscar-jelölt Szép alak rendezője.

A Földiek előtt Freund készített egy Sétagalopp című rövidfilmet Roy Andersson modorában, illetve egy Laci címűt, amiben a főszerepet Bárnai Péter (a fiatal ügyész A martfűi rém-ben) alakította. Ő rendezte ezt az alábbi ötletes videoklipet is, amiben többek között feltűnik az Arany Medve-díjas Testről és lélekről főszereplője, Borbély Alexandra is.

Az Amerikai Filmakadémia 1972-ben alapította a diák-Oscar-díjakat, hogy platformot biztosítson a világ fiatal filmeseinek munkáik bemutatására. A korábbi diák-Oscar-díjasok között olyan, ma már ismert rendezők vannak, mint Pete Docter (Agymanók), Cary Fukunaga (Beasts of No Nation), John Lasseter (Verdák), Spike Lee (Szemet-szemért), Trey Parker (South Park) és Robert Zemeckis (Vissza a jövőbe).

A diák-Oscar negyvennégy éves történetében eddig egyszer díjaztak magyar filmet, 1991-ben Böszörményi Zsuzsa Egyszer volt, hol nem volt... című 22 perces dokumentumfilmjét.

  • Az idei diák-Oscar-díjakat szeptember 22-én fogják kiosztani a Samuel Goldwyn színházban, Beverly Hillsben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.