Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Augusztus 21. 08:54, hétfő | Helyi
Forrás: okkfehervar.hu

Magyar táncokkal és tűzijátékkal ért véget a Királyi Napok

Magyar táncokkal és tűzijátékkal ért véget a Királyi Napok

A Kispej lovam, a Bekecs és az Alba Regia Táncegyüttes lépett fel a Székesfehérvári Királyi Napok záró rendezvényén, a Szent István ünnephez kapcsolódó gálaműsoron, melyet a Zichy színpadon tartottak.

A magyar virtust zenében és táncban felvonultató előadást követően tűzijáték vette kezdetét a Palotavárosi tavaknál. Ezzel véget ért városunk legnagyobb kulturális fesztiválja.

A Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozat záró estéjén, a Zichy színpadon a Kispej lovam Táncegyüttes műsorával vette kezdetét a gála. Az együttest 2011-ben alapította a magyar néptáncélet tíz kiemelkedő képviselője, akik a néphagyomány, a lovasvilág, a néptánc és népzene megbecsülését erősítve járják azóta az országot, bemutatva repertoárjukat.

Missziójuk van: lóháton jutnak el a különböző településekre, ahol tiszteletdíj nélkül adnak műsort, bevonva előadásukba a helyi együtteseket és helyi hagyományőrzőket. Az esten Kárpát-medencei férfitáncokat láthattunk tőlük Rábaköztől egészen Székelyföldig.

Őket a gazdag néptánchagyományú Nyárádszereda együttese követte, akik 1997 óta viselik ezt a nevet. 2007-től szerveződtek újra, irányítójuk Benő Barna Zsolt. Azóta az együttesnek nyolc saját nagyműsora született, emellett a tánckar bedolgozott színházi társulatok előadásaiba, ahol a hagyományos néptánc és a modern vagy kortárs táncstílusok is jelen voltak. A társulat évente több mint 90 előadást tart Erdélyben és Magyarországon, az olyan magyar lakta városokban és falvakon is, ahova más kulturális intézmények nem vállalnak fellépést. 2015-től az együttesnek sikerült alkalmazni a tánckar egy részét, így jelenleg a Bekecs az egyetlen hivatásos magán néptánc-társulat Erdélyben.

Műsorukban Erdély néhány komoly tánchagyománnyal rendelkező településének, nagy táncos egyéniségének táncából építkeztek, szem előtt tartva a paraszti kultúra táncainak természetességét, természetét. A színpadon megjelenő táncok, hallható zenék kiválasztása során nagy hangsúlyt kaptak a ritkán látható, hallható tánctípusok, dallamok, megoldások. Az ezekből készült összeállítások kiemelt feladata a magyar táncok egyöntetűségének, valamint egyéni ízeinek megjelenítése volt, célja - a nézők szórakoztatása mellett - a tiszteletadás a nagy elődök, a népművészet kiemelkedő falusi alkotói előtt.

Az előadás során - melynek címe „Esszencia” volt - a fehérváriak láthatták Nyárádmagyarós, a Székely Mezőségről Mezőmadaras és Mezőbánd, a Mezőségről Feketelak, valamint Kalotaszegről Méra, Bogártelke és Inaktelke táncait. Koreográfusuk Antal Áron volt, a zenei szerkesztő Koncz Gergely. A Bekecs Együttesnek Teszáry Borbála és barátai húzták a talpalávalót.

A gála közben dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, közeledve a másfél hetes rendezvénysorozat végéhez, hogy ez a város büszke lehet a Királyi Napokra, és arra, hogy úgy emlékszik a több, mint ezeréves történelmére, arra, hogy ennek a nemzetnek történelmi fővárosa, s arra, hogy Szent István városa, hogy közben jól érzi magát és mindenfelé mosolygó embereket lehet látni. S ennek a rendezvénysorozatnak éppen ez a lényege.

Megköszönte a fehérváriaknak, hogy napról napra eljöttek a különböző programokra, és jól érezték magukat. Majd arra kérte a jelenlévőket, hogy nagy tapssal közösen köszönjék meg azoknak az önkénteseknek, szervezőknek, rendezőknek a munkáját, akik hosszú napok óta nem sokat pihentek. Szóljon a taps nekik, és szeretett városunknak! – zárta gondolatait.

Az est zárásaként az Alba Regia Táncegyüttes több csoportja lépett színpadra. A nagy együttes táncosaitól a ”Padkaporos bált” láthatta a közönség, melyben dél-alföldi táncokat mutattak be. Majd a Csöröge csoport következett Bökönyi táncokkal. A felnőtt csoport férfi tagjai „Esik eső, hull a zápor…” címmel Küküllő-menti férfi táncokat vittek színpadra, míg a hölgyek Somogyi lánytáncokat, ”Lányok vakarója...” címmel. A Pulutyka csoport Felcsíki táncokat ropott ”Ejebuja” címmel. Majd a finálé a felnőttek „Ígéret havába…” című Bodrogközi tánca volt, melyet vastapssal hálált meg a közönség.

Székesfehérvár legnagyobb kulturális rendezvénysorozata a hagyományos ünnepi tűzijátékkal ért véget. A rakétákat a Palotavárosi tavak mellől lőtték fel, ahol hatalmas tömeg gyűlt össze fél tízkor, hogy részese lehessen az égi parádénak. A negyed óráig tartó, igen látványos tűzijáték során a fehérváriak a szivárvány szinte minden színét felsorakoztató pompázatos fényeket csodálhattak meg, melyek különböző alakzatokat öltöttek. Az égi látvány végén az egybegyűltek tapssal fejezték ki tetszésüket és örömüket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.