Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Október 12. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Leváltották az amerikai hadászati nukleáris rakétaerők parancsnokát

Leváltották az amerikai hadászati nukleáris rakétaerők parancsnokát

Bizalomvesztés miatt leváltották az Egyesült Államok szárazföldi telepítésű interkontinentális ballisztikus rakétáiért felelős parancsnokát - közölte pénteken az amerikai légierő parancsnoksága.

Michael Carey tábornok menesztéséről James Kowalski tábornok, az amerikai légierő globális csapásmérésért - a rakéták mellett a hadászati bombázókért - felelős parancsnoka döntött.
A hadászati rakétaerők élére ideiglenesen Jack Weinstein tábornokot nevezték ki.
Carey leváltásának okaként a légierő a kétcsillagos tábornok személyes magatartását nevezte meg, amelyre egy "ideiglenes megbízatással" kapcsolatban belső ellenőri vizsgálat derített fényt. A légierő szóvivője szerint az ügyben - amely nem veszélyeztette a rakétaerők harckészültségét és nem is szexuális vonatkozású - még nem zárult le az eljárás.
A hét folyamán másodszor bocsátanak el olyan amerikai katonai vezetőt, aki az amerikai nukleáris erőkért felelős. Szerdán Tim Giardina ellentengernagyot, a légierő és a haditengerészet atomarzenálját felügyelő stratégiai parancsnokság vezetőjének helyettesét távolították el, aki ellen hazárdjáték miatt eljárás indult.
A Carey tábornok parancsnoksága alatt álló alakulat, a huszadik légi hadsereg három támaszponton 450 interkontinentális ballisztikus nukleáris rakéta kezeléséért - elnöki parancs esetén a bevetéséért - felelős.
Az amerikai légierő ezen alakulatánál áprilisban súlyos és sorozatos szabályzatsértések miatt 17 tisztet függesztettek fel. Az érintettek egy márciusi ellenőrzés során lepleződtek le a légierő egyik bázisán, az észak-dakotai Minotban. A vizsgálat azután kezdődött, hogy egy hadgyakorlaton az ott szolgálatot teljesítő katonák az ellenőröktől gyenge, D osztályzatot kaptak a Minuteman III típusú interkontinentális ballisztikus nukleáris rakéta felbocsátásának szimulálására.
Mint kiderült, a 150 fős rakétázó alakulatnál több alkalommal megszegték a biztonsági előírásokat - legkevesebb egy alkalommal tudatosan is -, és sorozatban nem adták meg az előírt tiszteletet a feljebbvalóiknak. A légierő tájékoztatása szerint az esetek a nukleáris csapásmérő kapacitást nem veszélyeztették.
Mark Welsh tábornok, a légierő vezérkari főnöke szenátusi meghallgatásán kijelentette, hogy a felfüggesztetteknél inkább a személyes hozzáállással, mintsem a szakmai felkészültséggel volt gond.
A 17 tiszt egyidejű felfüggesztése példátlan eset volt az amerikai légierő történetében. Rajtuk kívül, ugyancsak Minotban, eljárás indult egy tiszt ellen az indítási kódok titkosságának tudatos veszélyeztetése miatt. A légierő szerint a kódok nem szivárogtak ki.
A Minuteman III-asok a légierő legnagyobb hatóerejű nukleáris rakétái. A fegyvernem Észak-Dakotán kívül Montana és Wyoming államban is állomásoztat ilyen csapásmérő eszközöket.
Bruce Blair, a Princetoni Egyetem kutatója, aki a hetvenes években maga is a nukleáris rakétaegységeknél szolgált, úgy vélekedett, hogy a légierő nukleáris fegyvereit kezelő egységeknél megmutatkozó fegyelmezetlenség azzal magyarázható, hogy azok a hidegháború befejeződése óta feleslegesnek érzik magukat és demoralizálódtak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése