Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Április 23. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Leszoktunk a dohányzásról?

Leszoktunk a dohányzásról?

Miközben folyamatosan zsugorodik a legális dohánypiac, a NAV sem foglal le a szokásosnál sokkal több illegális cigarettát. Az aprófalvakban nem éri meg trafikot nyitni, a negyedik körös trafikpályázat 127 nyertese közül 18 település nyertes pályázója nem írta alá a 20 évre szóló szerződést. Így továbbra is vannak olyan települések, ahol nincs nemzeti dohánybolt - írja a Világgazdaság.

Minden második dohányos leszokott a cigarettáról vagy mindenki kevesebbet szív – legalábbis erre lehet következtetni a NAV jövedéki statisztikáiból. Februárban ugyanis mindössze 483 millió szál cigaretta fogyott Magyarországon. Tavaly februárhoz képest 300 millió, míg 2012. februárhoz képest 500 millió szál a visszaesés. Amúgy ilyen kevés cigaretta még soha nem fogyott hazánkban, mint 2013-ban: 9,3 milliárd szál. Ez 2012-ben 12,5 milliárd szál volt, 2011-ben pedig 13 milliárd szál. Idén januárban mindössze 549 millió szállal kereskedtek legálisan, vagyis ha ez a tendencia folytatódik, akkor minden bizonnyal megdől a 2013-as negatív rekord.

Mindeközben a NAV mostanában sem foglal le nagyságrenddel több csempészárut, mint korábban. „Idén eddig összesen 26,9 millió szál cigarettát foglaltak le a NAV pénzügyőrei és pénzügyi nyomozói jövedéki és büntetőeljárásban” – tudatta a lappal az adóhatóság. Ez időarányosan nem számít kiugrónak, ugyanis évente mintegy 70 millió szálat szoktak lefoglalni.

A cigarettafelderítési tapasztalatok alapján elmondható, hogy túlnyomórészt az észak-alföldi régióban próbálkoznak a csempészettel. A módszerek igen változatosak. A legjellemzőbb, hogy a csempészek vagy az autó gyári üregeiben rejtik el a cigarettákat, vagy kimondottan a csempészetre alakítják át a gépjárműveket, de vannak kísérletek csónakkal a Tiszán is, vagy a zöldhatáron keresztül. „Terepjáró gumikkal ellátott mikrobuszt is használnak, de előfordult, hogy nagy kartondobozokat cipelő csoport gyalog próbált dohányárut illegálisan Magyarországra hozni” – írta a NAV. Legutóbb több mint 350 millió forint értékű zárjegy nélküli cigarettát találtak a rendőrök egy nyíregyházi raktárban.

A negyedik körös trafikpályázat 127 nyertese közül 18 település – köztük Balatonőszöd, Tarnaszentmiklós és Felsőmocsolád – nyertes pályázója nem írta alá a 20 évre szóló szerződést. Így továbbra is akadnak olyan települések az országban, ahol nemzeti dohánybolt és kijelölt árus nincsen. Ilyen például a Vas megyei Dozmat. A néhány száz lelkes falu polgármesterétől, Horváth Ádámtól a lap megtudta, a szomszédos Torony településre vagy Szombathelyre kell átmennie annak, aki cigarettát akar vásárolni. A törvény szerint a pályázat eredménytelensége esetén 6 hónapon belül kell új pályázatot kiírni és annak eredményéről a határidőn belül határozni kell. A negyedik körös trafikpályázaton eleve nem sikerült azonban nyertest hirdetni 865 koncesszióra, így minden bizonnyal lesz ötödik kör is.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a Dozmathoz hasonló zsákfalvakban az idők végezetéig lehet pályáztatni, akkor sem akad jelentkező az üzletre. A NAV adatai szerint jelenleg 5935 trafik rendelkezik vámhatósági engedéllyel, a Nemzeti Dohánykereskedelemi Nonprofit Zrt. kimutatásában pedig 492 kijelölt árus szerepel – húsz Budapesten –, közülük számos a Coop vagy ÁFÉSZ hálózathoz tartozik. Az új kereskedelmi rendszer kialakításakor az volt az egyik ígéret, hogy a dohánytermékkel való ellátást valamennyi településen zavartalanul biztosítani fogják.

A 2014-es költségvetés 932 milliárd forint jövedéki adóbevétellel számol, míg tavaly összesen 897 milliárd forint folyt be ebből az adónemből a büdzsébe. A Magyar Államkincstár adatai szerint idén februárig 125 milliárd forint jött össze jövedéki adóból, ami 13,4 százaléka az egész éves elvárt teljesülésnek. Tavaly két hónap után valamivel jobban állt a költségvetésnek ez a sora: a 126,2 milliárd forintos bevétel 14,1 százalékos arányt jelentett. A költségvetési törvény szerint a dohánytermékek után a jövedéki adóbevételek 35,9 százaléka keletkezik. A bevételeken belül a cigaretta 77 százalékot tesz ki, amely 8 százalékpontos csökkenést jelent.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;