Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Február 12. 08:58, hétfő | Helyi
Forrás: feol.hu

Külföldi karrier után itthon kamatoztatná tudását a polgárdi Preszter Attila

Külföldi karrier után itthon kamatoztatná tudását a polgárdi Preszter Attila

Politikai színezetű vita tárgya lett a külföldön szerencsét próbáló magyarok sorsa és sikere, vagy éppen sikertelensége.

Pedig a Kárpát-medencében mindig is természetes volt annak a vágynak a megszületése, hogy egy fiatal idegenben próbáljon szerencsét.

Így van ez Jelky András óta, s így maradt máig: nincs ezen miért csodálkozni még akkor sem, ha ezt a folyamatot a történelmi krízisek időnként felerősítették.

Preszter Attila 1983-ban Székesfehérváron született, öccsével a Fejér megyei Polgárdiban, szülei féltő gondoskodása mellett nőtt fel. Édesapja és mindkét nagyapja kiváló műszaki érzékű ember a mai napig, tőlük kisgyerekkora óta sokat tanult. A technikusi végzettség megszerzése után a Széchenyi István Műszaki Szakközépiskolából a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolára vezetett az útja, ahol 2009-ben szerezte meg villamosmérnöki diplomáját.

Mikor és miért döntöttél a külföldi karrier mellett?

Már az utolsó főiskolai évem alatt foglalkoztatott annak a gondolata, hogy milyen lehet egy másik országban dolgozni, valamint szükségem volt angol nyelvvizsgára a diploma kiváltásához, így akkor kézenfekvő volt külföldi munkát keresni és találni.

Minden úgy ment, mint a karikacsapás?

Korántsem. Nyelvtudás nélkül, egyedül költöztem Írországba, s ez most visszatekintve elég merész vállalkozásnak tűnik. Egy technikusi állásra vettek fel, Galway városában dolgoztam. Mobiltelefonok javításában akkor már hat éves tapasztalatom volt, így a munka nem jelentett igazi kihívást, nem úgy, mint a nyelv. Kilenc hónappal később felmondtam, és családi támogatással, a spórolt pénzemből megalapítottam vállalkozásomat. A kezdet nagyon rázós volt, az első hónapban elfogyott az összes pénzem, így megtörtént, hogy zárás után az üzletben aludtam és megesett, hogy csak mustáros kenyérre futotta. Ezt a szüleimnek nem is mertem akkor elmondani. A fordulatot az utolsó pénzemből vásárolt csokoládék hozták meg, amiket a mobil szolgáltatók belvárosi üzleteiben adtam át köszönetet mondva azért, hogy hozzám küldik az ügyfeleket. Onnantól kezdve elkezdtek „beszállingózni” az ügyfelek.

Mivel foglalkozik a céged?

Ez egy szervizközpont és üzlet, ahol 2010 óta mobiltelefonokat, számítógépeket és digitális fényképezőgépeket javítunk. A javítás mellett tartozékokat, kiegészítőket és új készülékeket is forgalmazunk Cork belvárosában lévő üzletünkben. Professzionális szervízzel rendelkezünk, így a bonyolultabb hibákra is fel vagyunk készülve. Jelenleg kilencen vagyunk, van magyar, ír, lengyel, horvát, szerb és indonéziai alkalmazottam is. Nálunk a tapasztalat és a hozzáállás nagy szerepet játszik, amikor egy új munkatárs felvételéről kell döntést hoznunk. Nagyszerű csapatot sikerült összekovácsolni az évek alatt, nélkülük nem tartana ott a cég, ahol most. Nálunk az ügyfél elégedettsége az első, aztán következünk mi. Kimagasló teljesítményt csak olyan csapattal lehet elérni, amelyik élvezettel végzi a munkáját és küldetésnek tekinti azt. Az én feladatom a problémamegoldás, a cégfejlesztés, valamint annak biztosítása, hogy kellemes környezetben, a fejlődést biztosítva végezzük munkánkat.

Egyedül élsz?

Magyar barátnőmmel, akit Írországban ismertem meg. Az ő támogatásának nagyban köszönhetem, hogy a reálitások talaján maradtam és elértem a céljaimat.

Mikor és hogyan jött el a siker?

Ezt a folyamatos fejlesztéseknek köszönheti a cég, 62 ezer készülék javításán vagyunk túl. Az ország teljes területéről érkeznek hozzánk a megrendelések, javítunk készülékeket az Ír Honvédelmi Minisztériumnak, egy multinacionális cégnek és számos ír egyetemnek is. Az elmúlt években tudatosult bennem, mekkora szerepet vállal cégem az elektromos hulladék minimalizálásában azzal, ahogy készülékek ezreit mentjük meg a szemétté válástól. Ezért határoztam el, hogy diplomát szerzek e szakterületen, és a megújuló energia mellett a fenntarthatóság felé irányítom a figyelmemet.

Milyen lehetőségek után nézel ezután?

A múlt évben, az egyetem alatt kifejlesztett találmányom prototípusát szeretném tovább fejleszteni, és a készülék segítségével egy globális klímakutató hálózatot létrehozni. Célom a környezetvédelem és a klímaváltozás megfékezésében való részvétel, amiről azt gondolom, méltán nevezhetjük korunk egyik legfontosabb kihívásának.

Szerinted miben rejlik a siker kulcsa?

Szerintem több összetevője van ennek a képletnek. Megtanultam, hogy egyedül gyorsabban, de csapatban dolgozva messzebbre jut az ember. Az üzleti döntéseimet nem véleményre, hanem minimum három független információforrásra alapozom. Stagnálás nem létezik, hanyatlás vagy fejlődés van, így a munkában teljesen hátra dőlni soha nem szabad. Ha a szekrényt el akarjuk tolni, akkor ki kell lépnünk belőle, ezért gyakran kívülről vizsgálom meg a vállalkozásomat. A folyó soha nem emelkedhet magasabbra a forrásánál, ami azt jelenti, hogy a cég olyan sikerek érhet el, amilyen sikeres a vezetője. Bátran vállalom, ha hibáztam, és ha valami nem jól megy, akkor elsősorban magamat okolom.

Miért döntöttél úgy, hogy itthon folytatod?

Átértékeltem az életemet. Amikor már négy kontinensen, több mint húsz országban jártam, egy nyári estén a Badacsony-hegyen álltam és az elém terülő Balaton látványa örökre belém égette az érzést, hogy nincs ennél szebb és jobb hely a világon. Egyre erősebben fogalmazódott meg bennem, hogy a családomat és a barátaimat nem hozza közelebb az évente háromszori hazautazás, és legfőképpen nem pótolja őket a magasabb fizetés, egy utazás vagy szakmai siker. Emellett nagyon sok potenciált látok Magyarországban, fejlődni akar és képes is erre, ezért itthon szeretném kamatoztatni külföldi tapasztalataimat.

feol.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.

2024. Március 29. 09:12, péntek | Helyi

Nagypénteken Krisztus kereszthalálára emlékezik a keresztény világ

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékeznek világszerte.

2024. Március 29. 09:04, péntek | Helyi

Online 280, papír alapon 340 forint április 1-től a nyugdíjas buszbérlet Fehérváron

Április elsejétől nagymértékben csökken a székesfehérvári helyi nyugdíjas bérlet ára.

2024. Március 21. 09:19, csütörtök | Helyi

Kevesebb halálos közúti baleset történt Fejér Vármegye útjain

Ülésezett a Fejér Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság, a március 20-ai évértékelőn vármegyei közlekedési szakemberek és együttműködő civilek vettek részt.