Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2017. Augusztus 02. 05:29, szerda | Helyi
Forrás: fmc.hu

Közeleg az iskolakezdés, nem árt felkészülni

Közeleg az iskolakezdés, nem árt felkészülni

Bár a tankönyvekért nem kell fizetni, az iskolakezdés így is komoly terhet ró a családokra.

Még egy hónap van tanévkezdésig, de a későbbi kapkodást megelőzendő, nem árt körülnézni, hogy mit, mennyiért vásárolhatunk meg csemeténknek. Elő a papírral, ceruzával és írjuk össze a fontosabb darabokat.

És ha már a ceruzáknál tartunk: sajnos nem érdemes az olcsó, nevenincs márkákat megvenni, mert a gyerek legfeljebb küszködni fog vele, haladni semmikképpen.
Jöjjenek az első osztályos számok: a taneszközlista papírboltos része körülbelül 10 000 forintot tesz ki.

Azzal, hogy megvásárolunk egy 12 darabos színesceruza-csomagot, két HB-s grafitceruzát és két postairónt, még korántsem tudtuk le az évet írószer-ügyileg. Ha előrelátóak vagyunk és minden darabba egyenként belevéstük a gyermekünk monogrammját, akkor is csak egy apró lépést tettünk annak érdekében, hogy ne hetente kelljen újra megvásárolnunk az egész készletet. Érdemes folyamatosan figyelni az akciókat és lecsapni egy-egy jó darabra.

Itt azonban még nem áll meg a történet, akkor sem, ha nem az első tanévre készülünk. A következő darab az iskolatáska, amelyből választhatjuk ugyan a néhány ezer forintos, egyszerű hátizsákot is, azonban érdemes a háttámaszos és szellőző, gyerekbarátabb változat mellett dönteni. Ez 15 000 forintba került, de akár 30 000 forintot is elkölthetünk iskolatáskára.

Az iskolaélet további kihagyhatatlan eleme a tolltartó. Természetesen itt is elég nagy a szórás mind árban, mind minőségben. A sima, hengeres, "mindent bele" tartót pár száz forintért beszerezhetjük már, ez azonban nem túl praktikus, hiszen az egyébként is elveszett kisiskolásunk garantáltan sok időt tölt majd keresgéléssel benne, és lemarad az órán, bármennyire is figyelmes a tanítónéni. Nagyjából ugyanez a probléma a csilli-villi háromemeletes tolltartókkal is: mire előkerül a megfelelő ceruza, lemegy a nap.

Jó választás lehet a sima, egyemeletes, kemény fedeles változat, 2 00 Ft körüli áron. Jól működik, de a folyamatos igénybevétel miatt a ceruzákat tartó gumik jó része elkophat, elszakadhat. Egy kétemeletesért már elkérnek 4-5 ezer forintot. Marad tehát az egyemeletes, legfeljebb veszünk év közben másikat - persze ez sem biztos.

Amennyiben ezt is kipipáltuk, még mindig nem lélegezhetünk fel, hiszen a testnevelés-felszerelés és az egyéb apróságok hátra vannak. A fehér póló és a sötét rövidnadrág szinte minden ruházati termékkel foglalkozó üzletben átlagosan 1000-1500 forintért beszerezhető. Persze, ha márkahűek vagyunk, akkor mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni.

A tornacipő már fogósabb kérdés. A cipőkkel az a baj, hogy nem nőnek a gyerekkel együtt, vagyis alsóbb osztályokban évente be kell ruháznunk egy-egy új darabba. Természetesen itt is megtalálható az 1-2 ezer forintos, egyszerű gumitalpú lábbeli, de nem biztos, hogy hosszútávon ez a legegészségesebb választás. Biztosan vannak kivételek, de nem valószínű, hogy az intézmények többsége nem engedheti meg magának az ízületbarát padlózat kialakítását. Mi a röplabdacipőt ajánljuk, ez a könnyű, egészséges lábbeli 8 900 forintért megvehető.

A lista persze szabadon bővíthető: pohár, ülőpárna, uzsonnás doboz és egyéb hol hasznos, hol kevésbé hasznos elemekkel. Az ünneplőruháról pedig most nem is ejtenénk szót, tételezzük fel, hogy az oviból ballagós egység még éppen felmegy a gyerekre. Ha nem, akkor legjobb esetben is egy újabb, 4-5 ezer forintos tétel terheli az amúgy sem rövid listánkat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.