Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. Október 25. 17:36, szerda | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Korszerűsítik a kórház eszközparkját – gyorsabb gyógyulás új műtéti technikával

Korszerűsítik a kórház eszközparkját – gyorsabb gyógyulás új műtéti technikával

Önkormányzati támogatással vásárolt laparoszkópiás tornyot a Szent György Kórház Szülészeti-Nőgyógyászati Osztálya.

Így ezentúl korszerűbb eszközzel érhető el a kórházban az a fajta endoszkópos műtéti technika, amely a hasüreg operációját is lehetővé teszi a has felnyitása nélkül. Ezzel hamarabb gyógyulnak a betegek és kevesebb időt kell a kórházban tölteniük. A város idén 75 millió forinttal támogatta a kórház működését és jövőre is hasonló összeggel támogatja majd a gyógyító munkát.

Önkormányzati támogatással, a Kégl György Városi Egészségügyi Program keretében vásárolt laparoszkópiás tornyot a Fejér Megyei Szent György Kórház.

  • Dr. Hagymásy László osztályvezető főorvos elmondta, hogy a laparoszkópia olyan endoszkópos műtéti technika, amely a hasüreg valamint a kismedenceüreg diagnosztikus vizsgálatait és operációját teszi lehetővé a has felnyitása nélkül.

Ennek számos előnye közül az egyik, hogy lerövidül a gyógyulás ideje és az az idő is, amit a kórházban kell töltenie a betegnek. A hasi műtéteknél a kórházban tartózkodás általában egy hetet vesz igénybe, míg a gyógyulás 4-6 hétig tart. A laparoszkópiás műtéttel a kórházban tartózkodás 1-2 napra rövidül, a beteg gyógyulása pedig 7-10 napig tart.

Újabb korszerű eszköz a Szent György Kórházban

Dr. Csernavölgyi István, főigazgató elmondta, égető szüksége volt a kórháznak a laparoszkópiás toronyra. A főigazgató köszönetet mondott a városnak az együttműködésért, ami számos területen megnyilvánul, a fiatal orvosok lakhatási támogatásától a fül-orr-gégészeti műtő kialakításáig és új, korszerű eszközök beszerzéséig. Dr. Csernavölgyi István példaértékűnek nevezte, ahogy a város vezetésével együtt gondolkodnak a kórház stratégiájáról. Elmondta, hogy a Modern Városok Programban megfogalmazott fejlesztések illeszkednek a kórház hosszú távú, stratégiai terveihez.

Székesfehérvár polgármestere kiemelte, a városnak az a feladata, hogy támogatást biztosítson a kórháznak, azt, hogy tartalmilag milyen módon, milyen eszközök beszerzésére használja fel a kórház a támogatást, arra minden esetben a szakma tesz javaslatot. Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy idén 75 millió forintos támogatást biztosít az önkormányzat a kórháznak, ebben benne van a hozzájárulás a szájsebészeti járóbeteg ellátáshoz, a kórházi dolgozók lakhatási támogatása, valamint két nagyobb eszközfejlesztés is, köztük a laparoszkópiás torony megvásárlása. A támogatás 2018-ban is a kórház rendelkezésére áll majd. A polgármester hozzátette, a város célja, hogy a kórházban dolgozó kiváló szakemberek a legkorszerűbb eszközparkkal végezhessék gyógyító munkájukat.

A Modern Városok Programmal kapcsolatban elmondta, hogy a beruházásokhoz a jogerős építési engedély rendelkezésre áll, jelenleg egyeztetés zajlik az önkormányzat és a kormány között. Kiemelte, hogy a kórházfejlesztés regionális ügy, a 7 milliárd forintos keret adott és annak ellenére, hogy a bekerülési költség közben drágult, a korábban meghatározott tartalommal valósul majd meg a fejlesztés és jelentősen növelik a parkoló felületet is. "Egyeztetéseket folytatunk a forrás megemeléséről. Mivel a kórház fejlesztése a megye és a régió egészének fontos ügy, így remélem, hogy hamarosan rendelkezésünkre fog állni a szükséges keret és megkezdhetjük a kivitelezésre vonatkozó pályázatok kiírását.” – hangsúlyozta Cser-Palkovics András.

Forrás: szekesfehervar.hu
Fotó: Simon Erika

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.