Városlista
2021. április 19, hétfő - Emma

Hírek

2020. Szeptember 22. 10:48, kedd | Helyi
Forrás: fmc.hu

Koronavírus: csak a tünetek alapján, teszt nélkül is fertőzöttnek minősíthet a háziorvos

Koronavírus: csak a tünetek alapján, teszt nélkül is fertőzöttnek minősíthet a háziorvos

Szeptember 21-től már a tünetek alapján is koronavírusosnak minősítheti a pácienseket a háziorvos Magyarországon, teszt elvégzése sem szükséges.

Új eljárásrendet adott ki 2020. szeptember 21-én a koronavírus-járvány kezelésére Müller Cecília tisztifőorvos és Kásler Miklós, az egészségügyért felelős miniszter, szúrta ki a 444.

Eszerint a háziorvos PCR-teszt hiányában, pusztán a fellépő tünetek alapján is fertőzöttnek minősítheti a pácienseket.

Bár a két különböző módszerrel diagnosztizált fertőzöttek nyilvántartása eltér, ettől függetlenül minden pozitívnak minősített esetet jelenteni kell a központnak. Azonban míg a PCR-teszttel igazolt koronavírus-fertőzötteknél fel kell tüntetni a betegség kimenetelét (meggyógyult vagy elhunyt), addig az új módszerrel azonosított fertőzötteknél erre nincs szükség. Utóbbiak esetében a háziorvos rendelhet el otthoni elkülönítést, a hatósági karantént továbbra is csak a teszttel igazolt fertőzöttek esetében rendelhetik el.

PCR-tesztet kötelezően akkor kell elrendelni, ha a tünetek mellett a fertőzésgyanús személy koronavírus-fertőzött területen járt, szoros kapcsolatban volt igazolt fertőzöttel vagy bármilyen egyéb okból a kockázati csoportba sorolható.

Az új eljárásrend előírja az igazolt fertőzöttek kontaktjainak felkutatását, de a kötelező tesztelést csak azoknál a tünetmentes kontaktoknál írják elő, akik egészségügyi ellátórendszerben és a tartós ápolási és gondozási intézményekben ellátottként/gondozottként kerültek szoros kontaktusba igazolt fertőzöttel.

fmc.hu

Címkék: koronavírus

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 22. 07:16, hétfő | Helyi

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége és megyei szervezetei vezetőinek kérése

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége és megyei szervezeteinek vezetői kéréssel fordulnak a magyar emberekhez,

2021. Április 19. 07:00, hétfő | Belföld

Gumilövedékes pisztollyal lőttek egy férfira és lányára

Gumilövedékes pisztollyal lőttek rá egy férfira és lányára a jászapáti házuk udvarán - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon vasárnap.

2021. Április 19. 06:00, hétfő | Külföld

A szlovének harmada a lehető leghamarabb beoltatná magát

Egy nemrég készült felmérés szerint a szlovének harmada a lehető leghamarabb beoltatná magát a koronavírus ellen - közölte a helyi sajtó vasárnap.

2021. Április 19. 05:00, hétfő | Belföld

Változékony idő várható a héten

Sok eső várható a következő napokban, de melegszik az idő, így ismét előfordulhatnak 20 Celsius-fok körüli csúcsértékek. A hét második felében újabb hidegfront érkezik, de több lesz a napsütés