Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Május 31. 07:01, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress

Kiszivárgott a hír, Brüsszel nem akarja befagyasztani a magyar támogatásokat

Kiszivárgott a hír, Brüsszel nem akarja befagyasztani a magyar támogatásokat

Közzétette konvergenciajelentését az Európai Központi Bank.

Ebből kiderül, hogy Magyarországnak stabilitásorientált monetáris politikára van szüksége, beleértve a monetáris politika intézményi hátterének stabilitását is. Az EKB szerint a tavaly eldöntött strukturális reformok teljes körű végrehajtásán túl további intézkedésekre lesz szükség, emellett több más gazdaságpolitikai kihívással is meg kell birkóznia.

Közben a Bruxinfo értesülése szerint a kohéziós alapok egy részének felfüggesztéséről szóló tanácsi döntés visszavonását javasolja ma az Európai Bizottság Magyarország esetében. A Bizottság azt fogja javasolni a pénzügyminiszterek tanácsának (Ecofin), hogy június 22-én tartandó ülésén oldja fel a kohéziós alapok forrásainak befagyasztásáról szóló határozatot, melyet márciusban hoztak. Így gyakorlatilag hazánk semmit nem veszítene, hiszen a szankció csak 2013-tól lépett volna életbe – írta az mfor.hu. A testület idén és jövőre is 3 százalék alatti hiánnyal számol a testület, az idei 2,5 százalék után 2013-ban 2,7 százalékra emelkedhet a deficit, ami még eltér a kormány 2,2 százalékos céljától. A Bizottság május elején közölt tavaszi prognózisa már jó előjelnek számított, Brüsszel úgy ítélte meg a Széll Kálmán Terv 2.0 bemutatása után, hogy Magyarország a 3 százalékos referenciaérték alatt tudja tartani majd a deficitet idén és jövőre is - ebben korábban a felek között volt vita, de a kormány közel 600 milliárdos kiigazító csomagja meggyőzte a Bizottságot – írta a privatbankar.hu.

A kedvező brüsszeli hírek mellett a piac azt is várja, hogy a jegybanktörvény ügyét az uniós elvárásoknak megfelelően rendezze az országgyűlés - ezt mondta a Gazdasági Rádiónak Tóth Gergely, a BudaCash Brókerház elemzője.

Az Európai Bizottság szerint az euróövezetnek a növekedés ösztönzése és az adósságcsökkentés mellett el kell mozdulnia egy bankunió irányába. A testület ismét állást foglalt az euróövezeti közös kötvények kibocsátása mellett is. Egyben kilátásba helyezte, hogy Németország és Bulgária esetében megszünteti a túlzott deficit miatti eljárást, a belpolitikai válságba került Hollandiát viszont arra figyelmeztette, hogy veszélybe kerülhetnek a jövő évi deficittervei.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése