Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Július 23. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: mti

Kedd éjfélig meghosszabbítják a hőségriasztást

Kedd éjfélig meghosszabbítják a hőségriasztást

Kedd éjfélig meghosszabbította a harmadfokú hőségriasztást az országos tisztifőorvos - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken az MTI-vel.

Az eredetileg szombat éjfélig kiadott figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján hosszabbították meg, az egész országra érvényesen.

Az NNK és a katasztrófavédelem felhívta a figyelmet arra, hogy a tartós meleg megviseli a szervezetet, fáradékonyabbak lehetünk, ezért azt javasolják, hogy mindenki többet pihenjen, kerülje a megerőltető fizikai munkát, és a legmelegebb órákban kevesebbet sportoljon.

Az ajánlás szerint érdemes folyadékot vinni magunkkal, a testet hűteni, és a fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát az árnyékban.

Egyre több helyen állítanak fel párakapukat, érdemes ezeket igénybe venni. Azt javasolják, hogy ha nincs lehetőség a lakás hűtésére, akkor felfrissülés céljából zuhanyozzunk langyos vízben.

Kiemelték: napon parkoló autóban senki ne hagyjon gyermeket és állatot, és ha bárki mégis ilyet lát, akkor hívja a 112-es segélyhívót. Azt kérik, ne hagyjunk a kocsiban öngyújtót, spray-t, oldószereket, hígítókat, alkoholtartalmú fertőtlenítőket sem.

A közleményben kitértek arra, hogy a hőség és a szárazság miatt naponta átlagosan száz tűz keletkezik erdőkben, mezőkön, gabonatáblákon, némelyik több száz hektáron pusztít. A hatalmas tüzek megfékezésén több száz tűzoltó dolgozik napok óta, a leégett terület nagysága tízszerese a tavalyinak.

Kérték, hogy a nagy szárazság miatt senki ne gyújtson tüzet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint tovább fokozódik a kánikula. Szombaton helyenként 40 Celsius-fok feletti értékeket is mérhetnek. Kedden érkezik egy hidegfront, amely északnyugatról délkelet felé vonul át az országon. Ekkor a csúcsértékek általában 30 és 38 fok között várhatók, de nyugaton, északnyugaton 27-29 fok valószínű.

Címkék: hőség, kánikula, nyár, riadó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.