Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Július 29. 14:25, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Jön a 240-es svájci frank árfolyam?

Jön a 240-es svájci frank árfolyam?

Elemzők szerint 240 forint is lehet a harmadik negyedévben a svájci frank árfolyama, akkor is, ha nem romlik tovább jelentősen a piaci hangulat.

Az alpesi deviza - mint menedék deviza – folyamatosan tovább erősödik az euróval szemben. Ma reggelre a keresztárfolyam az 1,14-es szint fölött van és közben már egy svájci frankért több mint 235 forintot kérnek a bankközin.

Hiába túlértékelt a frank, egy ideig ne számítsunk jelentős gyengülésre - mondta Török Zoltán a Raiffeisen Bank vezető elemzője a portfolio.hu-nak. Az árfolyamrögzítés nem rossz módszere a devizahitelesek megsegítésének még akkor sem, ha egyébként inkább a problémák szőnyeg alá söprésének mondható. Török szerint Európa megúszhatja további államcsődök nélkül a következő éveket, de ehhez sok változáson kell keresztülesni.

A Raiffeisen Bank vezető elemzője rövidtávon nem is tudta sok jóval biztatni a devizahiteleseket: ameddig Európa - és mostanában az Egyesült Államok - adósságproblémája fennmarad, addig a svájci frank is felértékelt lesz. Márpedig az adósságprobléma nem orvosolható hosszú évekig. Mindazonáltal a jelenlegi túlértékeltsége a svájci franknak a következő hónapokban enyhülhet valamelyest. Ősszel a 210-220-as szintig mehet le az árfolyam.

Annyiban azonban optimista a szakértő, hogy további gyors felértékelődést sem tart valószínűnek. A frank erősödésének jelenleg két technikai gátja van, az egyik a középtávú erősödő trendcsatorna széle, a másik pedig a korábbi történelmi rekord árfolyam szint. Ez az euró és a svájci frank viszonylatában valamivel az 1,14-es jegyzés alatt található. A paritás eléréséhez még több mint 10 százalékot kellene erősödni a franknak, és az elmúlt évek felértékelődési ütemének fennmaradásával is csak 2012 végére valósulhatna meg.

Az elmúlt hónapok statisztikái alapján már jól látható a gazdaság lassulása, a romló külkereskedelmi mérleg, a lassuló konjunktúra. Ebben a tekintetben már most is problémát jelent az erős frank. Sajnos jelenleg a frank az egyetlen igazi menedék-deviza, miután a dollárra rávetül az Egyesült Államok adósság-leminősítésének árnya, a japán jen túlzott erősödését pedig néhány hónappal ezelőtt jegybanki intervencióval állították meg.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: frank

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.