Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Október 28. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

James Bond \'csak mese\', de az igazi ügynökök is szívesen nézik

James Bond \'csak mese\', de az igazi ügynökök is szívesen nézik

James Bondnak, őfelsége leghíresebb filmbeli titkosügynökének világa ugyan semmiben sem hasonlít az MI6 - vagyis a brit külső hírszerzés - valódi ügynökeinek mindennapjaihoz, de a titkosszolgálatosok is szívesen nézik a Bond-filmeket.

A legújabb Bond-epizód, a Skyfall hétvégi bemutatója alkalmából a Financial Times névtelenségbe burkolózó, de igazi MI6-illetékesek véleményét kérdezte a filmvásznon látottakról. Az ügynökök elmondták: az ő tényleges tevékenységüket egy világ választja el a száguldó vonatokról leugráló, ellenségeit nemes egyszerűséggel felrobbantó, a kínzókamrákból az utolsó pillanatban valahogy mindig kimenekülő filmbeli kollégájukétól.
Egyikük jellemzése szerint a valódi MI6-ügynök rendszerint "csendben, diszkréten" teszi a dolgát, ami gyakran abból áll, hogy "furcsa helyeken várakozik a végtelenségig", mire befut az információ, amelyre vadászik.
Az MI6 tevékenységének megvannak a világosan megrajzolt határai. James Bonddal ellentétben a brit titkosszolgálatosok - akiknek nincs katonai rendfokozatuk - nem hordanak maguknál fegyvert. Ha olyan feladatot látnak el, amelyhez személyi védelemre van szükségük, azt más szolgálatok biztosítják számukra.
A műveletek egész sorához a brit külügyminiszter személyes jóváhagyása szükséges. Az ilyen engedélyköteles tevékenységek közé tartozik például az, ha egy külföldi informátornak pénzt kell átadni, de az is, ha az MI6-ügynök valaki másnak álcázza magát, és így lép kapcsolatba a kiszemelt információforrással.
A Financial Timesnak nyilatkozók egyike úgy fogalmazott, hogy az MI6 "nem olyan agresszív, mint Bond... de az összes korlátozással együtt is azért eléri, amit akar".
A brit lap forrásai szerint James Bond stílusa nem annyira a brit, mint inkább az amerikai titkosszolgálati módszerekhez hasonlít. Egy volt brit kormányzati illetékes szavai szerint a CIA "egyre inkább félkatonai szervezetté válik", amely pilótanélküli repülőgépekkel és különlegesen kiképzett kommandós egységekkel "semmisíti meg" Amerika ellenségeit külföldön. "Az MI6 és a CIA évtizedek óta intenzív hírszerzési együttműködést folytat, ám a CIA kezd nagyon is megkérdőjelezhető praktikákat alkalmazni... ez felveti azt a kérdést, hogy az MI6 és a CIA útjai nem válnak-e el a jövőben" - tette hozzá az egykori titkosszolgálati bennfentes.
Mindettől függetlenül az MI6 igazi ügynökei kedvtelve nézik James Bond kalandjait, sőt a szolgálat a Financial Times forrásai szerint szívesen segíti is a Bond-filmek stábját az egyes epizódok forgatása során. "Ez jót tesz a morálnak" - mondta az egyik nyilatkozó, hozzátéve: nem lepődne meg, ha az MI6 ingyenes vetítésen mutatná be munkatársainak az új Bond-filmet a Temze partján emelkedő futurisztikus londoni főhadiszállásán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk