Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Október 28. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hogyan lesz a fémtől kék a bőr?

Hogyan lesz a fémtől kék a bőr?

A providence-i Brown Egyetem kutatói elsőként vizsgálták meg, hogy a túl sok fém hogyan hat az emberi szervezetre, s miképpen alakul ki az úgynevezett argyria nevű maradandó, kóros állapot, amelynek következtében a beteg bőre szürkés-kék lesz - számol be aLive Science.

'Ez az első koncepcionális modell, amely teljes képet ad arról, hogyan alakul ki ez az állapot' - magyarázta Robert Hurt professzor, a kutatócsapat egyik tagja. A kutatás azért indult el, mert sokan fogyasztják az ezüst-kolloid oldatot a fertőzések távol tartása érdekében, nagyobb mennyiség fogyasztása esetén azonban kialakulhat az említett betegség.

Azt már évek óta tudják, hogy az ezüstnek valami köze van az argyria nevű betegséggel. Az ezüstrészecskék ugyanis mélyen beágyazódnak a bőrbe, az azonban eddig még tisztázatlan volt, hogyan.

'Mint kiderült, az argyria komplex kémiai folyamatok révén alakul ki' - mondta Hurt. Ő és csapata megállapította, hogy az ezüst nanorészecskéi darabokra törnek a gyomorban, felszívódnak a véráramba és végül lerakódnak a bőrre, ami a fény hatására kékes árnyalatúvá válik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk