Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2015. Február 10. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hibridhajó a Balatonra?

Hibridhajó a Balatonra?

Jelentősen meghaladta a tervezett összeget a Balatoni Hajózási Zrt. nyeresége. A társaság az elmúlt öt év legjobb szezonját zárhatta tavaly. A cég egy hibridhajtású gyorshajóval kívánja bővíteni flottáját - áll aVilággazdaságcikkében.

Egy éve attól tartott Halmos Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. (BH) vezérigazgatója, hogy a társaság 2014-es nyeresége jelentősen csökkenni fog az előző évihez képest, ám valójában tovább emelkedett.

A 22 balatoni önkormányzat tulajdonában lévő társaság az elmúlt évben is jelentős összegeket fordított beruházásokra.Idén a Siófok katamarán 54 millió forintos felújítása mellett a nemrég a Dunáról a Sión felvontatott úgynevezett Lelle típusú hajó teljes újjáépítésére 125 millió forintot szán a társaság, amely le akarja cserélni a hat szegecselt alumínium testű elavult vízibuszát.

De nem csak épít, hanem vásárol is a BH. Miután üzletileg sikeres lett a 2008-ban 30 millió forintért vásárolt 13 személyes gyorshajó, a Calypso, két éve két, egyenként 193 ezer euróba kerülő 22 személyes gyorshajót vásárolt egy horvátországi gyártótól. A legfeljebb 40 kilométeres sebességre engedélyezett hajók a szezon kezdetétől Siófok, Balatonfüred és Tihany között szállítják az utasokat. Miután a három gyorshajó nagy népszerűségnek örvend, hiszen tavaly együttesen 15 ezer turistát szállítottak az északi és a déli part között, még egy ilyen jellegű hajó beszerzését tervezik. „Tárgyalásban állunk egy magyar céggel, amely hibridhajtású gyorshajót épít. Ez azt jelenti, hogy kis sebességnél villanymotor hajtja, nagy sebességnél pedig hagyományos dízel motor” – mondta a BH vezérigazgatója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma