Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2017. Szeptember 28. 16:55, csütörtök | Helyi önkormányzati
Forrás: szekesfehervar.hu

Hazafiság Iskolája – országos érdeklődés középpontjában a pedagógiai módszer

Hazafiság Iskolája – országos érdeklődés középpontjában a pedagógiai módszer

A Hazafiság Iskolája elnevezésű pedagógiai módszert mutatta be az a konferencia, amelyre a Városháza Dísztermében került sor.

Az élményekkel teli, hatékony és az iskolák egyéni lehetőségeihez és igényeihez igazított program általános iskolák első osztályosaitól a középfokú tanintézmények végzős diákjaikig egyaránt hasznos és befogadható.

Országos érdeklődés középpontjába került a Fejér megyében 2011-ben elindult „Hazafiság iskolája” elnevezésű program, amelynek kezdeményezője a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete volt. A gyerekek hazafias nevelését szolgáló kezdeményezésbe eddig 100 iskola több mint 20.000 diákját vonták be.

  • A hazafias-honvédelmi nevelést elősegítő pedagógiai program sikeres megvalósítását a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata is támogatja.

A konferencia megnyitóján Karsai Béla levezető elnök arról is szólt, hogy fontos a fiatalok számára a „lelki állóképesség” elsajátítása. „A felnőtteknek kell példát mutatnia, a hazaszeretetet ugyanis csak neveléssel lehet megadni, nem születik velünk. Olyan utat, módszereket kell találni, hogy a gyerekek megkapják ezt és így olyan hazát építhessenek, ahol vannak igazi értékek és hazaszeretet.” – fogalmazott Karsai Béla.

A megnyitón Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója a hazafias nevelés és a Hazafiság Iskolájának jelentőségéről beszélt. A pedagógiai módszerek jelentőségét kiemelve arról szólt, hogy a honvédelmi kultúra jól körülhatárolható ismeretanyagot tartalmaz, de magától nem jut el a fiatalokhoz, szükség van új oktatási programokra és módszerekre. A főigazgató szólt arról is, hogy 2011-től új alapokra helyezték a hazafias nevelés ügyét a Hazafiság Iskolája programmal, de sok lemaradást kell még pótolni.

A konferencián Cser-Palkovics András polgármester arról szólt, szimbolikus, hogy a rendezvényre számos társadalmi közegből és intézményből érkeztek emberek. „Látszik, hogy a programot olyan módon lehet sikeressé tenni, ha széles körű összefogással valósul meg, a Hazafiság Iskoláját közös ügynek érzi a színház, az iskolák, a honvédség és számos civil szervezet is.” – hangsúlyozta Székesfehérvár polgármestere, aki méltatta a Honvédség és Társadalom Baráti Kör tevékenységét, kiemelve, hogy ők álmodták meg a Hazafiság Iskoláját és az emlékpark megújulása is elképzelhetetlen lett volna nélkülük. Szólt arról is, hogy évről évre 3-4 ezer fiatal jár ki Pákozdra, a Katonai Emlékparkban, vesz részt foglalkozásokon és kap értékeket.

  • A konferencia nyitó előadását Sipos Imre miniszteri biztos tartotta, aki a hazafias nevelés fontosságáról és arról is szólt, hogy mindez hogyan jelenik mega a Nemzeti Alaptantervben és a kerettantervekben. A miniszteri biztos annak fontosságáról is szólt, hogy tudatosítsák a fiatalokban a haza szeretetének és védelmének fontosságát, támogassák a harmonikus személyiségfejlődésüket és megismertessék velük a magyarság értékeit, így az anyanyelv, a népdal, a népmese és a népköltészet kincseit is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.