Hírek
2014. Április 19. 05:00, szombat |
Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség
Génmutáció miatt okoznak rákot a feldolgozott húsok
A feldolgozott húsok gyakori fogyasztása növeli a bélrák kialakulásának kockázatát legalábbis azoknál, akik hordozzák az erre hajlamosító speciális gént.
A legnagyobb húsfogyasztóknak kétszer nagyobb a kockázatuk a betegség kialakulására összehasonlítva azokkal, akik egyáltalán nem vagy csak nagyon kevés feldolgozott hústerméket fogyasztanak - írja a The Telegraph.
Már régóta ismert, hogy a feldolgozott húsok - kolbász, bacon, felvágottak - növelik a bélrák kockázatát, a mostani tanulmány azonban rámutatott annak genetikai hátterére is. A vizsgálat keretében 18 ezer, 10 különböző étrendet követő személytől gyűjtöttek adatot.
A húsfogyasztás mennyisége alapján a résztvevőket négy csoportra osztották. Megállapították, hogy azoknak, akiknél fennáll az rs4143094 nevű génmutáció, a nagyobb mértékű húsfogyasztás 39 százalékkal növeli a bélrák kialakulásának kockázatát. Ezzel szemben a zöldségek, gyümölcsök és rostok fogyasztása csökkenti a daganatos betegség rizikófaktorát.
Ezek érdekelhetnek még
2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld
Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz
Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.
2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld
Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát
Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.