Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. November 21. 11:58, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Garázdaság miatt felfüggesztett börtönt kapott a szegedi közgyűlés jobbikos tagja

Garázdaság miatt felfüggesztett börtönt kapott a szegedi közgyűlés jobbikos tagja

Jogerősen tíz hónap, egy évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Törvényszék csütörtökön Keresztúri Farkas Csabát, a szegedi közgyűlésnek a Jobbik listájáról mandátumot szerzett tagját.

A bíróság társtettesként, folytatólagosan, nyilvános rendezvényen, csoportosan elkövetett garázdaság bűntettében mondta ki bűnösnek a politikust.
A helyi önkormányzati képviselők jogállásának egyes kérdéseiről szóló törvény alapján a politikus képviselői megbízatása megszűnik, mivel szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélték.
Az eset 2011. november 25-én, a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjában történt, ahol jogászbált tartottak. A képviselő a rendezvényen ittasan közeledett az ügy két másik vádlottjának, egy testvérpárnak a húgához, még a női mosdóba is bement utána. A biztonsági őrök tessékelték ki onnan. Az első tettlegesség ezután történt a lány egyik bátyja és a képviselő között, az összetűzést a politikus kezdeményezte.
Hajnalban a képviselő ismét megpróbált beszélgetésbe elegyedni a lánnyal, akit a másik bátyja próbált megvédeni, de a politikus meglökte őt. Dulakodás alakult ki köztük, amelynek a biztonsági szolgálat vetett véget.
Az inzultusok az épület előtt is folytatódtak, a kezdeményező ott is a képviselő volt.
Keresztúri Farkas Csaba kezdetben tagadta a bűncselekmény elkövetését, az elsőfokú eljárás során azonban már elismerte bűnösségét, azzal, hogy nem emlékszik a történtekre, de bocsánatot kért az érintettektől.
Az ügy másod- és harmadrendű vádlottját próbára bocsátotta az első fokon eljáró Szegedi Városi Bíróság. Esetükben a döntés már akkor jogerőre emelkedett.
A másodfokon eljáró Szegedi Törvényszék az ügyészi fellebbezésnek helyt adva súlyosbította a vádlottra első fokon kiszabott négy hónapos börtönbüntetést. Szabó András tanácsvezető bíró az ítélet indoklásában kifejtette, egyebek mellett azért emelték meg hat hónappal a szabadságvesztés időtartamát, mert a vádlott erkölcsileg elítélendő okból követte el a bűncselekményt.
Ádám Sándor ügyvéd kérte, hogy védencét előzetesen mentesítsék a büntetett előélethez fűződő joghátrányok alól. A bíróság azonban nem találta erre érdemesnek a vádlottat, az indoklás szerint egyebek mellett azért, mert a cselekmény közben és utána "közmegbízatását is felhasználva igyekezett a hátrányos következményeket elhárítani".
Keresztúri Farkas Csaba nem jelent meg a bíróságon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben