Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2017. Október 05. 18:32, csütörtök | Helyi
Forrás: okkfehervar.hu

Finnországhoz kapcsolódó programok a Vörösmarty Könyvtárban

Finnországhoz kapcsolódó programok a Vörösmarty Könyvtárban

Könyvtárunk Éjszakája: ezúttal Finnország és a finn kultúra áll a Vörösmarty Mihály Könyvtár programjainak a középpontjában. Szaunák, muminok, fényből építkező falak.

  • Élménybeszámolók, északi mesefigurák, a jellegzetes finn építészet sajátosságai, a szaunák világa, kóstolók és nyelvóra is várja a látogatókat szombaton délutántól egészen estig. A rendezvény ingyenes, mindenkit szeretettel várnak: Tervetuloa!

A száz éves autonóm finn állam ünnepeihez, kultúrájához kapcsolódik a Vörösmarty Mihály Könyvtár hétvégére meghirdetett programja, amely az Országos Könyvtári Napok részeként a Könyvtárunk Éjszakája idei kínálata.

A Finn-nap ünnepélyes megnyitója október 7-én, szombaton 14 órakor lesz a Csók István Képtárban, majd két élménybeszámolót is meghallgathatunk: Kárpáti Réka a Mikulás/Joulupukki tolmácsaként, majd Lantos Gábor sportújságíró északon töltött 100 napjáról mesél. A felnőtt részlegben a gyerekek a jellegzetes Mumin-mesehősökkel találkozhatnak, és a játszóház filmvetítést is kínál a legkisebbeknek.

Fényből építkező falak

Ezzel a címmel tart előadást Lévai Tamás építész, majd az északi fény országának teaházi hangulatát is megismerhetjük, természetesen kóstolóval egybekötve. A délután folyamán a vállalkozó kedvűek már finnül is köszönthetik egymást, Raisits Tivadar nyelvórájának köszönhetően: Tutustu suomen kieleen!

A műfordítás rejtelmeibe dr. Bába Laura előadása vezeti be az érdeklődőket, majd a szaunakultúráról is hallhatunk Árpád Fürdő-módra Németh Miklós Donát szaunamestertől és Zsiga Edward, intézményvezetőtől. A gasztrokultúra egy érdekes megközelítését kínálja a Kalevala jellegzetes ízeit bemutató program: Kari Lumikero szerkesztő-riporterrel Peregi Dóra, a nagykövetség munkatársa beszélget.

A csend országa – Minden, ami finn címmel könyvkiállítás is nyílik, a Muminvölgytől csillaghegyig program keretében pedig a Gyermekkönyvtár várja finn könyvekkel a legifjabbakat. A Könyvtár online vetélkedőt is hirdet, a felnőttek és a gyerekek is megpróbálhatják, mit tudnak az északi ország híres embereiről, természetföldrajzáról és a mindennapjairól.

A részletes programról itt lehet tájékozódni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.