Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2017. Október 09. 05:47, hétfő | Helyi
Forrás: mno.hu

Fájdalmas, de megérdemelt verést kaptunk Svájctól (videó)

Fájdalmas, de megérdemelt verést kaptunk Svájctól (videó)

Sok hiányzóval álltunk neki a Svájc elleni, utolsó előtti világbajnoki selejtezőnek, többek közt a csapatkapitány, Dzsudzsák Balázs sem tudott a pályán harcolni a bázeli találkozón.

A csoportelső Svájc megmutatta, hogy miért áll a tavaly Európa-bajnokságot nyerő Portugália előtt. Shaqiri és társai egy laza ötöst gurítva helybenhagyták Bernd Storck válogatottját. Nehéz pozitívumot találni egy ilyen demoralizáló vereség után.

Dzsudzsák Balázs, Priskin Tamás, Fiola Attila és a sérült Gera Zoltán, illetve Szalai Ádám nélkül álltunk fel utolsó előtti vb-selejtezőnkre a csoportban eddig százszázalékos Svájc ellen a bázeli St. Jakob-Parkban, ami nem sok jóval kecsegtetett. Bernd Storck Ugrai Rolandnak szavazott bizalmat csatárposzton, a végén pedig kiderült, hogy a legkevésbé a DVTK újonc csatárán múlott a találkozó.

Kiesésünk biztos tudatában kellett beleállni a meccsbe, s az első negyedóra határozott magyar játékot mutatott, néhány percig domináltuk is a meccset, de minimum annyit elmondhattunk, hogy nem engedtük közel a kapunkhoz a svájciakat. Ez egészen a 18. percig tartott, amikor egy ártalmatlanul hazaadott labdát Gulácsi átvett, ám elcsúszott, a szabadon maradt játékszerre pedig lecsapott az Arsenal klasszisa, Granit Xhaka, hogy aztán akadálytalanul a magyar kapuba gurítson.

Fel sem ocsúdtunk a potyagól után, Fabian Frei lövése szerencsétlenül pattant meg a menteni igyekvő Bese lábán, így máris 2-0-ra vezetett a házigazda, alig húsz perc játék után.

Nagy Ádám, Ugrai Roland és Pátkai Máté az első svájci gól után

Nem sok jót ígért a folytatás a gyorsan bekapott két gól után, nem is tudtuk felvenni a versenyt Svájccal a továbbiakban. Mezőnyben bizonyos periódusokban kiegyenlített volt a játék, de amint tempót váltottak elöl Shaqiriék, tehetetlennek bizonyult a magyar védelem. A 30. percben épp az apró termetű irányító lövését kellett bravúrral védenie Gulácsinak, majd a 39. percben az egész magyar védelmet mattoló svájci támadás után Seferovic az üres kapu mellé lőtt öt méterről. Több ziccert már nem rontottak a hazaiak, így a dupláig jutó Steven Zuber sem. Előbb az első félidő végén, majd a második játékrész elején talált be a Hoffenheimben Szalai Ádám csapattársaként játszó támadó. Második góljánál Gulácsi védhetett is volna, ám a húsz méterről megeresztett tekerésbe szerencsétlenül nyúlt bele, ezzel pedig megpecsételte a magyar esélyeket, 4-0.

Sokatmondó az a félidei statisztika, mely szerint Svájc kétszer annyi sikeres passzt tudhatott magáénak, emellett tízzel több kapura lövést. Nyilvánvaló volt a mérkőzés előtt, hogy mi vagyunk az esélytelenebb fél, és sokan hiányoztak is, ám a védelmünk szinte ugyanaz volt, ami az utóbbi években rendre stabilitást adott Bernd Storck – és korábban Dárdai Pál – válogatottjának. Ezen az estén kapitális helyezkedési és egyéni hibák jellemezték az egész csapatot.

Az 58. percben váratlanul eljutottunk a svájci kapu elé, ahol Ugrai kiharcolt egy szögletet. A beívelés után Kádár csúsztatását még védte Sommer, de a kipattanót Guzmics fordulásból belőtte a félig üresen hagyott kapuba. Ugyan nem volt benne a meccsben a magyar szépítés, sikerült kevésbé fájdalmasra alakítani az eredményt: 4-1.

Egy az ötből: labda Gulácsi Péter hálójában

Az utolsó félórát Svájc félgőzzel játszotta végig, de így is sikerült helyzeteket kialakítania, melyből egyet gólra is váltott. Shaqiri újabb gólpasszát a csapatkapitány, Lichtsteiner értékesítette, kilőve a magyar kapu jobb sarkát. A lefújás előtt egy perccel újabb szépségtapaszt ragasztottunk a meccsre, a Sommer által rosszul kiöklözött labdát Ugrai fejelte be az üresen hagyott kapuba, ezzel feltéve a koronát saját teljesítményére. Ezzel kialakult az 5-2-es végeredmény.

A találkozó előtt a svájci szövetségi kapitány, Vladimir Petkovic elődöntőnek titulálta a magyarok elleni meccset a Portugália elleni csoportdöntőjük előtt, mindettől függetlenül edzőmeccsé alakult a bázeli este. A helyi magyar hangosbemondó többször is felszólította a csapattal kiutazó – a stadiont több ízben szétszedni igyekvő – magyar ultrákat, hogy bírják ki a meccs végéig. Olyan játékot és pontosan olyan körítést hozott a svájci találkozó, amely – leszámítva a tavalyi Eb-csodát – az elmúlt húsz év magyar labdarúgását jellemezte.

Összefoglaló:

Jöhet a Feröer elleni zárómeccs a csoport harmadik helyéért.

  • A Basler Zeitung szerint meggyőző és egyértelmű sikert aratott Svájc Magyarország ellen, és az öt elért gólnál is többet elhelyezhetett volna Gulácsi kapujában. Okos és érett svájci játékról ír a lap, miközben a magyar válogatottat kemény szavakkal illette.

Természetesen a magyar válogatott nagy csalódást keltett a pályán, nagyon kis csapatuk van, és ma már elképzelhetetlennek tűnik, hogyan lehettek ott az Eb legjobb 16 válogatottja között nagyjából 15 hónappal ezelőtt. Az is meglepő, hogy hogyan lehet még Bernd Storck így az állásában

– fogalmaztak, hozzátéve, hogy ezt a szerényebb képességű ellenfelet is komolyan vette a svájci válogatott.

Svájc–Magyarország 5-2 (3-0)
Svájc: Sommer – Lichtsteiner, Schär, Djourou, Moubandje – Freuler, Xhaka – Shaquiri, Frei (Zakaria 72.), Zuber – Seferovic (Embolo 64.)
Magyarország: Gulácsi – Bese (Lang 32.), Guzmics, Kádár, Korhut – Elek (Márkvárt 56.), Pátkai – Varga R. (Sallai 70.), Nagy Á., Lovrencsics – Ugrai
Gólszerző: Xhaka 18., Frei 20., Zuber 43., 49., Lichtsteiner 84., ill. Guzmics 58., Ugrai 89.
Sárga lap: Ugrai 35., Elek 44.

További eredmények:

B csoport:
Andorra–Portugália 0-2 (0-0)
gól: Ronaldo (63.), André Silva (86.)

A csoport:
Fehéroroszország–Hollandia 1-3 (0-1)
Bulgária–Franciaország 0-1 (0-1)
Svédország–Luxemburg 8-0 (3-0)

A csoport állása: 1. Franciaország 20 pont, 2. Svédország 19, 3. Hollandia 16, 4. Bulgária 12, 5. Fehéroroszország 5 (5-19), 6. Luxemburg 5 (7-25)

H csoport:
Ciprus–Görögország 1-2 (1-2)
Gibraltár–Észtország 0-6 (0-3)
Bosznia-Hercegovina–Belgium 3-4 (2-1)

A csoport állása: 1. (már vb-résztvevő) Belgium 25 pont 2. Görögország 16, 3. Bosznia-Hercegovina 14, 4. Észtország 11, 5. Ciprus 10, 6. Gibraltár 0

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.