Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Június 20. 14:00, szerda | Sport
Forrás: Dorogman László, az MTI munkatársa írja

EURO-2012 - Félidő a kontinenstornán

EURO-2012 - Félidő a kontinenstornán

Félidejéhez érkezett a labdarúgó Európa-bajnokság, amelynek csoportmérkőzései jó néhány meglepetéssel szolgáltak: esélyesnek tartott válogatottak véreztek el, miközben "fakónak" vélt csapatok beverekedték magukat a negyeddöntőbe.

Utóbbiak közé tartozik a "szláv csoportba" sorsolt cseh válogatott, amelynek az első meccsen nyújtott teljesítménye alapján kevesen adtak volna esélyt a továbbjutásra. Az oroszoktól kapott méretes zakó (1-4) sem szegte azonban kedvét Michal Bílek együttesének. A szívósan védekező görögöket és a házigazda lengyeleket egy-egy gól különbséggel legyőző gárda végül az A csoport élén zárt hat ponttal, igaz, a csoportelsők - sőt a továbbjutók - közül egyedüliként negatív gólkülönbséggel. Mögöttük a 2004-ben Európa-bajnok görög együttes nyolc évvel ezelőtti bravúrsorozatát és játékát idézve jutott tovább, ugyanis jobbára csúszva-mászva, hősiesen védekezve harcolta ki a nyolc közé kerülést.
A negyeddöntőben a csehek a portugálokkal találkoznak. Az ibériai gárda szintén hat pontot gyűjtött a B csoportban, ám ez csak a második helyhez volt elegendő a százszázalékos németek mögött. Joachim Löw játékosai favorithoz méltóan szerepeltek, még ha a dánok elleni utolsó csoportmérkőzés egy részében csikorgott is a csapat gépezete. Löw a keddi sajtóértekezletén visszautasította a Gomezt és Özilt ért bírálatokat, hangsúlyozva: Özil csak a csoportmérkőzések után "gyújtja be" a rakétáit, amint azt tette a 2010-es vb-n, Gomez pedig - bár a dánok ellen "csak" egy gólpasszt adott - mind Portugália, mind Hollandia ellen betalált, így döntő érdemei vannak a csoportelsőség kivívásában. A németek a görögökkel találkoznak az elődöntőbe jutásért.
Világbajnoki ezüstérmeshez roppant méltatlanul szerepelt - mondhatni leszerepelt - a B csoportban Hollandia, amelynek válogatottja pont nélkül, három vereséggel lett utolsó. Bert van Marwijk együttese csupa világsztárból állt - talán éppen ez volt a baj: a sztárok mellől hiányoztak a "zongoracipelők", akik kiszolgálják a nagynevű társakat. Mindenesetre a torna egyik legnagyobb meglepetése, hogy a Robben, van der Vaart, Afellay, továbbá a Németországban gólkirály Huntelaar és az Angliában gólkirály van Persie alkotta ötösnek mindössze két gólra futotta az erejéből három összecsapáson. A hollandoknál csak az abszolút esélytelenként elkönyvelt írek rúgtak kevesebb - szám szerint egy - gólt a csoportkörben.
A C csoportban sereghajtóként végzett íreknek a legtöbb (4) gólt a spanyolok lőtték, ám a selección igazán csak ezen a meccsen villogott. Mind a horvátok, mind az olaszok ellen szenvedtek Torresék. Ráadásul hálát adhattak Stark játékvezetőnek, hogy a horvátok elleni mérkőzés első félidejében, 0-0-nál nem ítélt meg egy büntetőt Mandzukic buktatásáért. A csoportból a spanyolok mellett még az olaszok jutottak tovább, akik az első két mérkőzésükön - a spanyolok és a horvátok ellen - jól, az utolsón - az írekkel szemben - viszont visszafogottan játszottak.
Az angolok ellen majd megmutathatják Pirlóék, hogy mire képesek. A D csoport élén ugyanis Gerrardék végeztek, miután kedden Donyeckben legyűrték a házigazda ukránokat. Sevcsenkóéknak ezúttal sem hozott szerencsét a Donbasz Aréna: válogatott meccset 1992 óta nem nyert a kék-sárga együttes a kelet-ukrajnai városban. Egyedül a svédeket tudták legyőzni (Kijevben), Donyeckben mind a franciáktól, mind az angoloktól vereséget szenvedtek, így búcsúzni kényszerültek az Eb-től. Így akárcsak 2008-ban a svájci-osztrák rendezésű tornán, ezúttal is a két házigazda nélkül folytatódik a kontinensviadal a csoportkör után. Különösen a lengyel szurkolók lehetnek csalódottak, hiszen válogatottjuk a legkönnyebb csoportban szerepelt - és lett utolsó. Az angolok mellett a mostanáig igen visszafogott teljesítménnyel elrukkoló franciák jutottak tovább a D csoportból, s ők a spanyolok ellen bizonyíthatnak majd a negyeddöntőben.
Külön téma a játékvezetők működése. Starkról már esett szó, ám még az ő bakiján is túltett az angol-ukrán meccs gólbírója, Vad II. István, aki a 63. percben Devics lövése után nem vette észre, hogy Terry mentési kísérletekor a labda már teljes terjedelmével túljutott a gólvonalon, emiatt Kassai Viktor nem ítélt gólt. Csak remélni lehet, hogy a továbbiakban a bírók megkímélik a csapatokat és a szurkolókat a hasonló malőröktől.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.