Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Február 18. 07:53, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Emberi világjárvány törhet ki, ha kiszabadulnak

Emberi világjárvány törhet ki, ha kiszabadulnak

A veszélyessége miatt az ENSZ továbbra is titkosításra javasol két tanulmányt, amely azt írja le, hogy kutatók miként módosították a madárinfluenza vírusát oly módon, hogy emberről is továbbterjedhessen.

Jelentette be pénteken Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A mutáns vírusok – a természetben fellelhetőkkel ellentétben – emlősök között is terjedhetnek, és emiatt fennáll a veszély, hogy emberi világjárvány törjön ki, ha kiszabadulnak, vagy a tanulmányokból szerzett információk felhasználásával illetéktelenek kezébe kerülnek.

A WHO nemzetközi szakértőkkel és amerikai biztonsági tisztségviselőkkel tartott kétnapos konzultáció után közölte: arra az elvi megállapodásra jutottak, hogy közegészségügyi okból ki kell adni az erről a témakörről készült tanulmányokat, de jelen esetben meg kell várni az alaposabb kockázatelemzést – mondta a szervezet szóvivője.

Eredetileg az amerikai kormány biológiai biztonságért felelő tudományos tanácsadó testülete, az NSABB kérte még decemberben két vezető tudományos laptól, az amerikai Science és a brit Nature magazintól, hogy ne publikálja a tanulmányok bizonyos részleteit.

A WHO a munkájukat bemutatni kívánó tudósok és az amerikai kormány közötti vitában foglalt állást. „Sokkal teljesebb körű elemzés kell a kutatások kockázatairól és hasznáról ezen a területen és magát a vírust illetően” – hangsúlyozta Gregory Hartl szóvivő.

A kutatást két csoport egymástól függetlenül végezte az Egyesült Államokban és Hollandiában. Amerikában a megrendelő, a Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) azt kívánta megtudni, hogy milyen genetikai változtatásokkal történhet meg az emberre is veszélyes törzs kialakulása.

A H5N1 jelzésű madárinfluenza igen ritkán fertőz meg embereket, de folyamatosan jelen van a világban: december óta tíz ember halt meg miatta Egyiptomban, Indonéziában, Kambodzsában, Kínában és Vietnamban. Kínában ráadásul egy új, a baromfiállomány megvédésére használt vakcináknak ellenálló törzs jelent meg, amely már Vietnamban is fertőzéseket okoz, és kimutatták Bangladesben és Nepálban is.

Címkék: ensz, h1n1, influenza, járvány, who

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során