Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Október 05. 16:09, kedd | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Életbe lépett a védettségi igazoláshoz kötött munkavégzés Horvátországban

Életbe lépett a védettségi igazoláshoz kötött munkavégzés Horvátországban

Horvátországban hétfőtől életbe lépett a védettségi igazoláshoz, illetve negatív koronavírusteszthez kötött munkavégzés az egészségügyi és szociális intézményekben - számolt be a horvát közszolgálati televízió (HRT).

A rendelet ellen országszerte több kórháznál is tüntettek.

Az egyik zágrábi kórház előtt több tucatnyian gyűltek össze, majd hangos fütyüléssel és kiabálással próbálták megakadályozni Vili Beros egészségügyi minisztert, hogy nyilatkozzon a médiának.

Sajtóhírek szerint a tüntetők között voltak egészségügyi dolgozók, de a többségük vírustagadó és vakcinaellenes civil állampolgár volt, akik közül néhányan agresszíven viselkedtek, ezért rendőri beavatkozásra volt szükség.

A tárcavezető ennek kapcsán kijelentette: lehetnek ugyan különböző vélemények, de miközben a vírus másfél éve jelen van, és a fertőzés számos megbetegedéshez és halálhoz vezetett, nem lehet tagadni annak létezését. "Az én feladatom az, hogy biztosítsam az egészségügyi ellátás biztonságát, és ezt meg is fogom tenni" - húzta alá.

Az oltásellenességel kapcsolatban hozzátette: nem köteleznek senkit arra, hogy beoltassa magát, de ilyen esetben a tesztelés a szakma szerint az egyetlen módja annak, hogy valaki biztonságosan végezhesse a munkáját.

Hétfőtől az egészségügyben és szociális ellátásban dolgozóknak rendelkezniük kell oltási vagy gyógyultsági igazolással, illetve negatív koronavírusteszttel. Azoknak a dolgozóknak, akik nincsenek beoltva, és nem estek át a betegségen, hetente kétszer koronavírustesztet kell végeztetniük.

Védettségi igazolással kell rendelkezniük a betegeknek, de az őket kísérőknek, illetve látogatóknak is. Kivételt képeznek ez alól a 12 évnél fiatalabb gyerekek.

Akik nincsenek beoltva, és nem rendelkeznek gyógyultsági igazolással, de ennek ellenére megtagadják a tesztelést, nem léphetnek be ezen intézmények területére.

Josip Aladrovic munkaügyi, nyugdíjügyi, családügyi és szociális miniszter a sajtónak hétfőn úgy nyilatkozott: azok a munkavállalókkal szemben, akik nem rendelkeznek Covid-igazolvánnyal és megtagadják a tesztelést, a munkáltatók a munka törvénykönyv szerint járhatnak el.

"Mindenekelőtt ezeknek az alkalmazottaknak távol kell maradniuk a munkahelyükről, a le nem dolgozott órákat nem fizetik ki számukra, ezt követően pedig írásbeli figyelmeztetést kapnak" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy nem kizárt a felmondás lehetősége sem.

Az elmúlt 24 órában 219 új koronavírus-fertőzést azonosítottak, 810 beteget ápolnak kórházban, közülük 98-an vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymilliós országban eddig 1 829 251-en kaptak védőoltást - a jogosultak 45, a felnőtt lakosság 54 százaléka -, közülük 1 714 922-en már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában hétfőre 225 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a Covid-19 betegség szövődményeiben nyolc beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 431-en vannak kórházban, 122-en intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 128 828-an kaptak védőoltást, közülük 1 008 190-en már a második adagot is. Ez az oltásra jogosult lakosság 54, illetve 48 százaléka.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése