Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2017. November 06. 15:13, hétfő | Életmód
Forrás: hvg.hu

Egy orvost megkértek, hogy próbáljon ki egy kütyüt – végül rákot diagnosztizált önmagán

Egy orvost megkértek, hogy próbáljon ki egy kütyüt – végül rákot diagnosztizált önmagán

Dr. John Martin tesztelésre kapta meg a kézben elférő, hordozható ultrahangot. Saját magán is kipróbálta – valószínűleg ez mentette meg az életét.

Ha a technológia a jelenlegi ütemben fejlődik, egy-két évtized múlva a mostanihoz képest szinte rá sem lehet majd ismerni az egészségügyre. Egyre inkább előtérbe kerül majd a személyre szabott orvoslás, a jelenleg használatos diagnosztikai eszközöket pedig lecserélik majd egy kisebb, könnyebben kezelhető verzióra.

Az ebből az irányból érkező fejlesztéseket már most is láthatjuk, a fejlesztők pedig igyekeznek ezeket minél több szakemberhez eljuttatni, hogy teszteljék őket. A sikeressége ettől kezdve már leginkább azon múlik, az orvosok mennyire tartják hatékonynak az adott kütyüt. A Butterfly IQ-ról viszonylag gyorsan kiderült, mennyire fontos eszköz lehet a jövőben.

A tenyérben elférő kütyü egy ultrahang-készülék, amit épp úgy kell használni, mint a hagyományos változatot – csak ezt épp egy vezeték segítségével az iPhone-hoz lehet kapcsolni. A fejlesztők nemrég Dr. John Martin érsebésznek is adtak belőle egyet, aki valószínűleg ennek az eszköznek köszönheti az életét.

A The Next Web beszámolója szerint a férfi furcsa kaparást érzett a torkában, ezért úgy döntött, megnézi, mi lehet az. Kiderült: daganata van. Martint szinte azonnal kezelésbe vették az orvosok.

Dr. John Christian Fox, a Kaliforniai Egyetem szakembere szerint a készülék jobban működik, mint a hagyományos, csillagászati összegbe kerülő gépek. Az ára a fejlesztők szerint 2000 dollár, vagyis nagyjából 520 ezer forintba kerül.

hvg.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.