Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Október 28. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Biztonságos a gomba-fogyasztás?

Biztonságos a gomba-fogyasztás?

Az elmúlt napok halálos kimenetelű gombamérgezés eseteire tekintettel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ismételten és hangsúlyosan felhívja a lakosság, különösen a kirándulók és gombagyűjtők figyelmét arra, hogy – saját és családjuk egészsége érdekében – kizárólag gombaszakellenőr által megvizsgált gombát fogyasszanak el. Emésztőszervi megbetegedésben szenvedőnek, idős, beteg embernek és kisgyermeknek ne adjanak gombás ételt.

A jelenlegi időjárás különösen kedvez a gombák növekedésének, és a nem kifejezetten gombatermő területeken is nagy mennyiségben megjelentek a vadon termő gombák.

Megszaporodott az olyan gombavizsgálati kérelmek száma, amikor ehető gombafajok fogyasztása után jelentkező megbetegedést kell tisztázni, mert a rosszul elkészített, vagy idős, beteg embernek és kisgyermeknek adott gombás étel fogyasztása emésztőszervi tünetekkel járt. A nagy őzlábgomba, a pereszkék és a gyűrűs tuskógomba ehetők, de például rántva a nem kellő átsütés, hőkezelés miatt okoznak emésztőszervi tüneteket. A napokban hat ilyen esemény kapcsán került a NÉBIH laboratóriumába vizsgálati anyag.

Megbetegedések miatt az utóbbi hetekben a laboratóriumba küldött minták száma 86 db, melyből 44 mintában mérgező gombát mutattak ki a hatóság szakemberei. 15 alkalommal a nagy döggomba, 8 eseménynél világító tölcsérgomba volt a megbetegedés hátterében, valamint négy esetben előfordult karbolszagú csiperke és mezei tölcsérgomba is. A NÉBIH munkatársai diagnosztizáltak továbbá párducgalóca, és retekszagú kígyógomba mérgezést is. 2012-ben eddig összesen 6 mintából regisztrálták gyilkos galóca jelenlétét.

Sajnos hat esetben kértek vizsgálatot a szabadban, füves területeken felügyelet nélkül hagyott gyermekek nyers gomba evése, megkóstolása miatt.

A NÉBIH honlapján megtalálható a nyilvántartott gombaszakellenőrök listája, továbbá a gyűjtők és fogyasztók figyelmébe ajánlják a leggyakoribb ehető és a hozzá hasonló mérgező gombafajok fotóit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk