Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2021. Január 26. 06:00, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Az EU szigorúbb utazási szabályokat javasol

Az EU szigorúbb utazási szabályokat javasol

Az Európai Bizottság hétfőn azt javasolta a tagállamoknak, hogy szigorítsák beutazási szabályaikat, hogy csökkentsék a koronavírus és mutációi terjedését az unióban.

A javaslatok értelmében a tagállamokba az unión kívüli országokból csak az indulás előtt 72 órával elvégzett negatív teszttel lehetne belépni, 10 és 14 nap közötti karanténkötelezettséget vállalva. Ez uniós és EU-n kívüli állampolgárokra egyaránt vonatkozna, azzal a különbséggel, hogy az EU-s állampolgárok a tesztet megérkezésük után is elvégeztethetik.

"Sürgősen csökkenteni kell az utazással kapcsolatos fertőzési kockázatokat, hogy mérsékeljük a tagállamok egészségügyi intézményeire nehezedő terheket - mondta Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos a testület hétfői sajtótájékoztatóján.

A bizottság továbbá, megtiltana minden nem elengedhetetlennek minősülő utazást az unión belül.

Mivel jelenleg szinte egész Európa a magas fertőzési kockázatot jelző "vörös" kategóriába tartozik, az unió a "sötétvörös" kategóriát is bevezetne a színkódok közé. Ez azokat a területeket jelölné, ahol kiugróan magas a fertőzöttek száma. A sötétvörös zónába azok a régiók tartoznának, ahol a fertőzöttek napi aránya 100 ezer emberre vetítve legalább két héten keresztül folyamatosan meghaladja az 500-at.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.