Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2023. Január 17. 12:08, kedd | Életmód
Forrás: pandanutrition.hu

AZ E-VITAMIN HATÁSA, SZEDÉSE ÉS MINDEN, AMIT TUDNI ÉRDEMES

AZ E-VITAMIN HATÁSA, SZEDÉSE ÉS MINDEN, AMIT TUDNI ÉRDEMES

Mint zsírban oldódó vitamin, fontos szerepe van számos szerv, enzimek és az idegrendszer megfelelő működésénél.

Minél több E-vitaminban gazdag élelmiszer fogyasztásával hozzájárulunk a szív- és érbetegségek kezeléséhez és megelőzéséhez, mint például a mellkasfájdalom, magas vérnyomás, elzárt artériák. E-vitamint csak növényi élelmiszerekben találunk, bizonyos olajakban, diófélékben, magvakban, gyümölcsökben és búzacsírában. De kiegészítő formában is hozzájuthatunk.

Az E-vitamin hatása

Mi az E-vitamin hatása? Melyek a vitamin alkalmazásának legfontosabb előnyei? E-vitaminban gazdag élelmiszerek és kiegészítők fogyasztásával a következő jótékony hatásokra figyelhetünk fel:

1. Szabályozza a koleszterinszintet

A koleszterin egy természetesen előforduló vegyület, melyet a máj termel és szervezetünk számára fontos a sejtek, idegek és hormonok megfelelő működése szempontjából. Amikor a koleszterinszint a természetes értékeken belül van, akkor az szabályos, normális és egészséges. Akkor van baj, ha a koleszterin oxidálódik, mert ekkor veszélyessé válik. Kutatások szerint az E-vitamin bizonyos izomerjei védekező antioxidánsként működnek, amelyek felveszik a harcot a koleszetrin oxidálódásával. Ezek az izomerek gátolják a szabad gyökök károsító hatását, ezáltal a koleszterin oxidálódását is.

Az E-vitamin tokotrienol izomerei hármas kötésűek. Ezek az izomerek pozitív hatással vannak a szív- és érrendszer egészségére, annak köszönhetően, hogy képesek csökkenteni azoknak az enzimeknek (a HMG-CoA-reduktáz enzimek) a működését, amelyek szabályozzák a koleszterin termelődést/szintézist. Továbbá a tokotrienol izomerek megakadályozzák a sejtek összetapadását, ezáltal lelassítják az érelmeszesedés folyamatát. Fontos megjegyeznünk, hogy a szintetikus E-vitamin nem bizonyul olyan hatékonynak, mint a természetes formája. A túl sok alfa-tokoferol megzavarhatja a delta és gamma-tokotrienolok koleszterin csökkentő működését. Ez a két legaktívabb tokotrienol és ezek kapcsolódnak leginkább a szív-és érrendszer védelméhez.

2. Küzd a szabad gyökök ellen és megelőzi a betegségek kialakulását

A szabad gyökök káros hatása, az egészséges sejtek rombolása mind szív- vagy rákos megbetegedésekhez vezethet. Ezek a molekulák természetes módon gyűlnek az emberi szervezetben, és súlyos problémákat tudnak okozna, ha felhalmozódnak vagy oxidálódnak. Az E-vitamin bizonyos izomerei erőteljes antioxidánsként lépnek fel, mellyel csökkentik a szabad gyökök károsító hatását, küzdenek a gyulladások ellen, ezáltal segítenek lelassítani a sejtek természetes öregedését, és leküzdik az olyan egészségügyi problémákat, mint a szívbetegség.

Kutatások szerint ezek az izomerek jelentősen megnövelik az immunrendszer ellenállóképességét, ezáltal segítenek megelőzni mind a gyakori megbetegedéseket és az egyéb súlyos betegségek kialakulását is. Napjainkban kutatások arról számolnak be, hogy az immunrendszer megerősítése szempontjából és mint antioxidáns az alfa-tokotrienol, a gamma-tokotrienol és kisebb mértékben a delta-tokotrienol izomerek bizonyulnak a leghatékonyabbnak.

3. Az E-vitamin hatása a bőrre

Az E-vitamin hatása a bőrre az által mutatkozik meg, hogy erősíti a kapillárisok (hajszálerek) falát, javítja a bőr nedvességtartalmát és rugalmasságát, ezáltal mint egy természetes öregedésgátló tápanyagként működik a szervezetben. Tanulmányok azt mutatták ki, hogy az E-vitamin csökkenti a gyulladást a szervezetben és a bőrön is, segít az egészséges és fiatalos bőr fenntartásában. Az antioxidáns tulajdonságai is sokat segíthetnek, ha például cigaretta füstnek vagy ultraviola napsugárzásnak van kitéve a bőr, mert megvéd a bőrrák ellen.

Az E-vitamin C-vitaminnal együtt szedve csökkenti az UV sugárzásnak kitett bőr gyulladását, és csökkentheti a pattanások és ekcéma tüneteit is, illetve felgyorsítja a bőr gyógyulási folyamatát is. Az E-vitamin a bőr legkülső rétegében (epidermisz) szívódik fel. Ez a vitamin használható a napégés kezelésére, mely többek között az egyik vezető bőrrákot okozó faktor. Mivel felgyorsítja a sejtek regenerálódását, hasznos lehet a hegek, pattanások és ráncok kezelésére; az E-vitamintól egészségesebbnek és fiatalabbnak látszik a bőr.

4. Dúsítja a hajat

Az E-vitamin erőteljes antioxidáns hatásának köszönhetően segít csökkenteni a haj környezeti károsodásait. Továbbá serkenti a fejbőr vérkeringését. Az E-vitamin olaj helyreállítja a bőr természetes nedvességtartalmát, ami segít elkerülni a fejbőr kiszáradását és pikkelyesédését. Ez az olaj egészségesebbé és frissebbé varázsolja a hajat. Főként ha száraznak és fakónak érzi a haját, akkor használjon pár cseppet ebből az olajból.

5. Szabályozza a hormonkat

Az E-vitaminnak meghatározó szerepe van az endokrin és idegrendszer szabályozásában, természetes módon szabályozza a hormonokat. A hormonrendszer nem megfelelő működésének tünetei között szerepelhet a PMS, az elhízás, allergia, húgyúti fertőzések, bőrelváltozások, szorongás és fáradékonyság. A hormonok egyensúlyban tartásával könnyebb fenntartani a normál testsúlyt, a rendszeres menstruációs ciklust és sokkal energikusabb is az ember.

6. Segít a PMS (premenstruációs) tüneteken

Két vagy három nappal a menstruációs ciklus kezdete előtti E-vitamin kiegészítő szedésével csökkenthetőek a görcsök, a szorongás érzése és az ételek utáni sóvárgás vagy más egyéb PMS tünetek. Az E-vitamin csökkenti a fájdalom erősségét és időtartamát, valamint a menstruációs vérzés mennyiségét is. A hormonok természetes szabályozásával teszi mindezt, mely által rendszeressé válnak a havi ciklusok.

7. Az E-vitamin hatása a látásra

Az E-vitamin segít csökkenteni az időskori szemfenéki érelmeszedés kockázatát, ami nagyon gyakori oka a vakságnak. Jegyezze meg, ahhoz, hogy az E-vitamin jó hatással legyen a látására, megfelelő mennyiségű C-vitaminnal, béta-karotinnal és cinkkel együtt kell fogyasztani. Arra is rájöttek, hogy a lézeres szemműtéten átesettek gyógyulását és látását javítja, ha naponta nagy adagban szednek A és E-vitamint.

8. Segíti az Alzheimer-kórban szenvedő betegek kezelését

Kutatások szerint a tokotrienolok gyulladáscsökkentő működése hozzájárul az Alzheimer-kór elleni védekezéshez. A mérsékelten súlyos Alzheimer vagy más neurodegenratív betgeségben szenvedőknél az E-vitamin lelassíthatja a memóriavesztést és a funkcionális hanyatlást. Továbbá késletetheti a függetlenség elvesztését és az ápoló vagy gondozó személyzet jelenlétének szükségességét. Az E-vitamin C-vitaminnal vsló együttes szedésével csökkenthető a demencia kialakulásának kockázata.

9. Csökkentheti a rák kockázatát és javíthatja az orvosi kezelések hatékonyságát

Előfordul, hogy E-vitamint is használnak a kezelések káros hatásainak csökkentésére, mint például sugár- vagy dialízises kezeléseknél. Az erőteljes antioxidáns tulajdonsága miatt alkalmazzák, hiszen megköti a szabad gyököket a szervezetben. Használják gyógyszerek nemkívánatos mellékhatásainak enyhítésére is, például melyek hajhullást vagy tüdőkárosodást okozhatnak.

Az E-vitamin bizonyos izomerei is részt vesznek a rák elleni védekezésben. Számos állati kísérlettel bizonyították, hogy a szájon át beadott tokotrienolok elnyomják a tumor növekédését. Igaz van még mit tanulni arról, hogyan is működik ez, de azt gondolják a hatásmechanizmusok többségéről, hogy a tokotrienolok azok, amik előidézik a rákos sejtek elpusztulását, a rákért felelős gének kiiktatását és gátolják az angiogenezist, vagyis a véredények abnormális növekedését a tumorban. Az állatkísérletekben kimutatták a rákkal szembeni védő hatásukat mell-, prosztata-, máj- és bőrrák esetében.

10. Javít a fizikai erőnléten és erősíti az izmokat

Az E-vitamin használható fizikai erőnlét javítására. Növeli az energiát és edzés után csökkenti az oxidatív stressz szintet az izmokban. Az E-vitamin erősítheti az izmokat. A vérkeringés támogatásával megszünteti a fáradtságot, erősíti a hajszálerek falát is és táplálja a sejteket.

11. Terhesség alatt fontos a növekedés és fejlődés szempontjából

Várandósság alatt és a csecsemők, gyerekek megfelelő fejlődéséhez kiemelten fontos az E-vitamin, mert óvja a fontos zsírsavakat és segít kontrollálni a gyulladásokat. Egyes szakértők szerint az Első 1000 napon van a legnagyobb szükség az E-vitaminra, ami a fogantatással kezdődik, mivel az E-vitamin hatása megmutatkozik a neurológiai és agyi fejlődések korai szakaszában. Ebből kifolyólag a terhes nőknek, szoptató anyukáknak és a két év alatti kisgyerekeknek javasolják a természetes, élelmiszer alapú E-vitamin kiegészítést, hogy biztosan megelőzzék a rendellenességeket.

Miben van E-vitamin?

Az emberek többsége nincs tisztában azzal, hogy E vitamin miben van. Az E-vitamin egy gyűjtőfogalom, mely 8 különböző vegyületet takar, 4 tokoferolt és 4 tokotrienolt. Az elegendő mennyiségű E-vitamin bevitel különösen fontos a nagyon kicsiknél (magzatoknál, csecsemőknél), az idősebbeknél és a nőknél, akik már terhesek vagy még csak tervezik a babát.

A USDA (az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma) szerint a napi E-vitamin szükséglet 15 milligramm (vagy 22,5 NE-nemzetközi egység) felnőtteknek. Én azt javaslom, hogy az alábbi E-vitamint tartalmazó élelmiszerek közül napi kettőt-hármat fogyasszanak a napi szükséges mennyiség kielégítése érdekében:

-Napraforgómag: 1 csésze - 33,41 mg (220 %-a a napi ajánlott mennyiségnek)
-Mandula: 1 csésze – 32,98 mg (218 %-a a napi ajánlott mennyiségnek)
-Mogyoró: 1 csésze – 20,29 mg (133 %-a a napi ajánlott mennyiségnek)
-Búzacsíra: 1 csésze főzetlen búzacsíra – 18 mg (120 %-a a napi ajánlott mennyiségnek)
-Mangó: 1 egész mangó – 3,02 mg (20 %-a a napi ajánlott mennyiségnek)
-Avokádó: 1 egész avokádó – 2,68 mg (18 %-a a napi ajánlott mennyiségnek)
-Kanadai sütőtök: 1 csésze főtt vagy felkockázott sütőtök – 2,64 mg (17 %-a a napi ajánlott mennyiségnek)
-Brokkoli: 1 csésze brokkoli főzve– 2,4 mg (12 %-a a napi ajánlott mennyiségnek)
-Spenót: ½ csésze spenót főzve vagy kb.2 csésze nyers spenót – 1,9 mg (10 %-a a napi ajánlott mennyiségnek)
-Kiwi: 1 közepes méretű kiwi – 1,1 mg (6 %-a a napi ajánlott mennyiségnek)
-Paradicsom: 1 darab nyers paradicsom – 0,7 mg (4 %-a a napi ajánlott mennyiségnek)
Az E-vitamin különböző formái

Az E-vitaminnak 8 fő izomere van. Az E-vitamin fentiekben már említett jótékony hatása közül a legtöbbet, az E-vitamin egyik formáján, az alfa-tokoferolon végzett vizsgálatokból tudjuk. Napjainkban a kutatók már egyre több figyelmet fordítanak az E-vitamin többi formájára is, különös tekintettel a tokotrienolra, melyet a 21. század E-vitaminjának tartanak. Az alfa- és béta tokotrienolokat tartják a legkevésbé aktívnak, míg a delta- és gamma-tokotrienolokat a legaktívabbnak. Napjaink kutatásai azt suggalják, hogy bár az alfa-tokotrienol nem káros, de beavatkozhat az E-vitamin többi formáinak, beleértve a tokoferolok és a más tokotrienolok felszívódásába, amelyek viszont szükségesek a szív és mentális egészség szempontjából.

Az Oregon Állami Egyetem Linus Pauling Intézete szerint:

Az E-vitamin valójában két strukturálisan azonos vegyületből áll, a tokoferolokból és a tokotrienolokból. Mindegyik vegyület 4 összetevőt tartalmaz, mely összetevők eltérő strukturával rendelkeznek. Ezeket az összetevőket hívják az E-vitamin izomereinek. Mindegyik izomernek egyedi tulajdonságai, egészségügyi hatásai, jellemzői vannak.

A különbözö E-vitamin izomerek eddig felfedezett előnyeit tekintve, manapság egyre többször merül fel, hogy újragondolják a korábbi kutatásokban leírtakat az E-vitaminról. Ha csak az E-vitamint tanulmányozzuk (általában az alfa-tokoferol izomert), sokan úgy vélik, hogy a tanulmány során feltárt előnyöket nem lehet pusztán az E-vitaminnak tulajdonítani, hiszen a többi izomerje nélkül nem alkot teljes formát. Vannak arra vonatkozó lépések, hogy megismertessék a nagy közönséggel különösen a tokotrienol izomerek jótékony hatásait, amibe bele tartozik például a gyakori, krónikus betegségek elleni védekezés, melyet az egyedülálló antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságának köszönhet. A tokotrienolok rákkal megküzdő és anti-tumor képeségekkel is rendelkeznek, lipid- és koleszterincsökkentőek, valamint az agyra, idegekre, sejtekre és immunrendszerre is kiterjedő védekező hatásuk van.

De mit is jelentenek ezek az E-vitamin típusok az étrendünk szempontjából? A legjobb, ha az E-vitamin különböző izomereit tartalmazza az étrendünk, így részesülhetünk a különböző izomerek különböző jótékony hatásaiból. Bizonyították, hogy a tokotrienolok bizonyos kivételes előnyőkkel rendelkeznek, melyekkel a másik formák nem. Ma a tokotrienol kutatások legkézenfekvőbb vizsgálati területének a krónikus állapotok szolgálnak, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, metabólikus szindróma, rák és csontritkulás. A tokotrienolok forrásai, mint például az orleánfa magja, a kókusz, az árpa vagy pálma- és rizskorpa olajak, azonban nem olyan széleskörben elérhetőek vagy népszerűek a legtöbb ember számára.

Végsősorban az a legjobb, ha az E-vitaminhoz természetes formában élelmiszerekből jutunk, nem pedig silány minőségű szintetikus E-vitamin kiegészítők vagy feldolgozott élelmiszerekből, melyekben az E-vitamin nagyrészt gamma-tokoferol vagy alfa-tokoferol formában van jelen. A kiegészítőkben található szintetikus E-vitaminok túlnyomó többsége, nem a természetben is előforduló típus, és nem feltétlenül hasznos a betegségek megelőzésére vagy épp az egészségünk javítására. Éppen ezért, az E-vitamin jótékony hatásainak elérésére a legjobb mód a természetes E-vitamin élelmiszerek fogyasztása.

Hogyan juthatunk elegendő mennyiséghez az E-vitamin különböző izomereiből (beleértve a tokotrienolokat is)?

Az átlag ember étrendjét alkotó legtöbb élelmiszer magas arányban tartalmaz E-vitamin izomereket, mint a gamma-tocoferolt, míg kisebb mértékben tartalmaz alfa-tokoferolt. Ez leginkább a növényi terményekből (szójababból, gabonafélékből, gyapotmagból és szezámmagból) nyert olajakra igaz, melyek az E-vitamin izomerek 80%-át biztosítják. Az alfa-tokoferolhoz viszonyítva ezek az olajok háromszor-ötször több gamma-tokoferolt tartalmaznak.

Amint azt már fentebb említettem sokkal nehezebb tokotrianolhoz jutni az élelmiszereken keresztül, mivel azok sokkal kevésbé gyakoriak vagy elérhetőek számunkra. A Linus Pauling Intézet (Oregon Állami Egyetem) azt ajánlja, hogy legalább napi 140 mg tokotrienol E-vitamint tűzzünk ki célul, bár az immunvédelem és más jótékony előnyök eléréséhez az átlagos napi adag 200-400 mg között van. Az alábbiakban néhány tippet talál a legjobb forrásokról:

-Igaz meglehetősen nehéz hozzájutni, de az annatto fa (orleánfa) magja, mely egy trópusi növény, nagyon magas arányban tartalmaz tokotrienolt, melynek 90 %-a delta-tokotrienol és 10 %-a gamma-tokotrienol.

-Más hasonlóan jó források a rizsolaj, pálmaolaj és a rizskorpa olaj, továbbá a földimogyoró, pekándió és mogyoró.

-Néhány gyakoribb forrás a zab, a rozs és az árpa gabonafélék, habár ezeknek azért nem olyan magas a tokotrienol tartalma, mint a ritkábban beszerezhető forrrásoknak.

-Ha szeretné növelni az E-vitamin izomerek napi fogyasztását, akkor számtalan módon lehet kreatívan használni ezeket az élelmiszereket. Például próbáljon mogyorót és magvakat tenni müzlibe, zabkásába vagy salátába. Nyersen is rágcsálhat magvakat vagy készítsen magának saját kezüleg granolát (müzlit).

-Fokozza az ebédje vagy vacsorája E-vitamin tartalmát spenóttal vagy káposztasalátával, tehet bele még paradicsomot vagy friss gyümölcsöket is, mint például a papaya.

-Ha egészséges és E-vitaminban gazdag nassolnivalót szeretne, próbálja ki a mogyoróvajas almaszeletet vagy az avokádós piritóst.

-Egy másik egyszerű módja az E-vitaminhoz való hozzájutásnak, ha egy evőkanálnyi búzacsíra olajat tesz az ételeibe.

Napi E-vitamin szükséglet

A USDA szerint az ajánlott E-vitamin (beleértve a különböző izomerket) mennyiség tartalmazza azt a mennyiséget, amit az általunk elfogyasztott élelmiszerekkel beviszünk és a kiegészítők által bevitt mennyiséget is. A napi beviteli mennyiséget milligrammban mérik és nemzetközi egységben (NE). A különböző korosztályoknak az alábbiak szerint vannak felsorolva az ajánlások:

Gyerekek:

1-3 év között: 6 mg/nap (9 NE)
4-8 év között: 7 mg/nap (10,4 NE)
9-13 év között: 11 mg/nap (16,4 NE)

Nők:

14 éven felülieknek: 15 mg/nap (22,4 NE)
Terhes nőknek: 15 mg/nap (22,4 NE)
Szoptatós nőknek: 19 mg/nap (28,5 NE)

Férfiak:

14 éven felülieknek: 15 mg/nap (22,4 NE)
Az elfogadható maximális fogyasztási szint az a mennyiség, amit még biztonsággal fogyaszthat az ember. Ezek a nagy adagok az E-vitamin hiány kezelésére vonatkoznak, és mindenképpen fontos orvossal konzultálni, mielőtt elkezdené ebben a magasabb dózisban szedni.

1-3 éves kor: 200 mg/nap (300 NE)
4-8 éves kor: 300 mg/nap (450 NE)
9-13 éves kor: 600 mg/nap (900 NE)
14-18 éves kor: 800 mg/nap (1 200 NE)
18 éves kor felett: 1 000 mg/nap (1 500 NE)

Ne felejtse el, hogy az E-vitamin zsírban oldódó vitamin, akkor fejti ki leginkább a hatását, ha ételeken keresztül tud felszívódni a szervezetben. Az Amerikai Szív Egyesület azt ajánlja, hogy antioxidánsokat, beleértve az E-vitamint is olyan egészséges és kiegyensúlyozott étrenden keresztül vigyük be, amely gyümölcsökben, zöldségekben és magvakban gazdag. A vitaminok ételeken keresztüli fogyasztása sokkal jobb alternatíva, mint a kiegészítők szedése, és így kevésbé is lehet túladagolni az E-vitamint.

Az E-vitamin hiány tünetei

Az E-vitamin hiányról (gondolunk itt az összes izomerre) régóta azt tartják, hogy meglehetősen ritkán fordul elő, ha mégis, akkor az az általános nézet, hogy soha nem a szegényes étrend miatt alakul ki. Mégis, egyes szakértők szerint manapság sokan vannak, akik nem visznek be elegendő E-vitamint (különösen kevés tokotrienolt) természetes úton az étrendjükkel.

Vannak bizonyos esetek, amelyek E-vitamin hiányhoz vezethetnek, főként a tápanyag felszívódás meghibásodása miatt. Egy 1,5 kg-os koraszülött csecsemő ki van téve E-vitaminhiánynak, de a gyermekorvos, aki arra szakosodik, hogy megállapítsa az újszülött csecsemőknek a szükséges tápanyagmennyiséget, könnyen segíthet ezen és kezelésbe veheti azonnal. Azok az emberek, akiknek zsír felszívódási problémájuk van, ami meglehetősen gyakori a gyulladásos bél betegségben szenvedők körében, úgyszintén E-vitamin hiánnyal küzdhetnek bizonyos esetekben.

Azoknak az embereknek, akiknek a napi zsírszintjükkel van problémájuk, még nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mert ahogy azt már a fentiekben említettem, az E-vitamin felszívódásához zsír szükséges. Ide tartoznak azok, akiknél cisztás fibrózist diagnosztizáltak, gyomor bypass műtéten estek keresztül vagy akiknek olyan emésztési problémájuk van, mint a Chron betegség, máj betegség vagy hasnyálmirigy elégtelenség.

Az E-vitamin hiány tünetei között szerepel az izmok összehangolódásának elvesztése, látás és beszéd romlása.

Az E-vitamin túladagolás

Az E-vitamin a legtöbb emberre, aki szájon át veszi be vagy közvetlenül a bőrén keresztül alkalmazza, jótékony hatással van. A legtöbben nem tapasztalnak semmilyen mellékhatást, ha az előírt mennyiséget szedik, de nagy dózisban, azaz E-vitamin túladagolás esetén már vannak olyan mellékhatások, amiket rögzítettek. Az E-vitamin nagy dózisban való fogyasztása nem biztonságos a szívbetegek vagy diabéteszesek számára. Ha Ön ezek valamelyikétől szenved, ne vegyen be napi 400 NE mennyiségnél többet.

Egyes tanulmányok azt mutatták, hogy a magas dózisú E-vitamin fogyasztás, ami a napi 300-800 NE között van, 22%-kal megnövelheti a stroke esélyét. A túlzott E-vitamin fogyasztás egyik súlyos mellékhatása a vérzésre való kockázat, különös az agyban.

Közvetlenül angioplasztika (szíverek tágítására alkalmazott eljárás) előtt vagy után kerülje az olyan kiegészítők szedését, ami E-vitamint vagy más antioxidáns vitamint is tartalmaznak. Ezek a vitaminok akadályozhatják a megfelelő gyógyulást, ezért beszéljen a kezelő orvosával, ha ilyen eljárásra van szüksége és bármilyen kiegészítőt/vitamint szed.

A nagyon magas dózisú E-vitamin kiegészítés, e-vitamin túladagolás, potenciálisan a következő egészségügyi problémákhoz vezethet:

-cukorbetegeknél szív elégtelenséget okoz
súlyosbítja a vérzést
-növeli az esélyét a agyi, nyaki és prosztata rák kiújulásának
műtét alatt és után növeli a vérzést
-megnöveli a szívroham vagy stroke utáni elhalálozás esélyét

Egy tanulmány szerint az E-vitamin kiegészítő káros lehet a terhesség korai szakaszában is. Azoknál a nőknél, akik a terhességük első 8 hetében E-vitamin kiegészítőt szedtek megnövekedett a veleszületett szívelégtelenség.

Az E-vitamin nagy mennyiségben néha okozhat émelygést, hasmenést, gyomor görcsöket, kimerültséget, gyengeséget, fejfájást, homályos látást, kiütéseket, véraláfutást és vérzést. Időnként az E-vitamin okozhat néhány embernél bőrirritációt is, szóval először csak kis mennyiségben alkalmazza, és győződjön meg arról, hogy nem érzékeny-e rá.

Más gyógyszerekre való hatása

Az E-vitamin kiegészítők lelassíthatják a véralvadást, és ha épp véralvadás gátló gyógyszert szed, akkor könnyen előfordulhat zúzódás és vérzés. Az Aspirin, a Clopidogrel, az Ibuprofen és a Warfarin mind lassíthatják a véralvadást. A Warfarint kifejezetten vérrögképződés ellen használják. A Warfain E-vitaminnal együtt való szedése megnöveli a zúzódások és vérzések kialakulásának esélyét, ezért az adagok szabályozása érdekében fontos, hogy rendszeresen csináltasson vérképet.

A koleszterin csökkentő gyógyszerek is hatással lehetnek az E-vitaminra. Bár az nem ismert, hogy az E-vitamin önmagában csökkentené a koleszterin csökkentők hatását, de úgy tűnik, hogy béta-karotinnal, C-vitaminnal és szelénnel együtt már hatással van a koleszterinre.

Az E-vitamin jótékony hatásainak összegzése

Az E-vitamin, antioxidáns szerepének köszönhetően jótékonyan hat szerveztünkre. Mint zsírban oldódó vitamin, az E-vitamin jótékony hatásai közé tartozik, hogy fontos szerepet játszik számos szervünk, enzimatikus aktivitások és neurológiai folyamatok megfelelő működésében.
Az E-vitamin egy gyűjtőfogalom, mely 8 vegyületetet takar, 4 tokoferolt és tokotrienolt, és mindegyik különböző E-vitamin előnyőket nyújt. A legjobb, ha az étrendünkkel bevisszük az E-vitamin összes különböző izomerét, hiszen mindegyik típusnak más-más jótékony hatása van.
Az E-vitamin jótékony hatása között szerepel, hogy szabályozza a koleszterinszintet, küzd a szabad gyökök ellen, megelőzi a betegségek kialakulását, regenerálja a sérült bőrt, dúsítja a hajat, szabályozza a hormonokat, segít a PMS tüneteken, javítja a látást, segít az Alzheimer kórban szenvedőknek, potenciálisan csökkenti a rák kockázatát és javítja a gyógyszeres kezelések hatékonyságát, javítja a fizikai állóképességet és erősíti az izmokat.
Az E-vitamin csak növényi élelmiszerekben található meg, mint például bizonyos olajakban, magvakban, gyümölcsökben és búzacsírában. Azonban elérhető kiegészítő formában is. Az E-vitamin fentiekben felsorolt jótékony hatásainak megtapasztalásához érdemes jó néhányat fogyasztani az E-vitamin tartalmú élelmiszerekből, melyek közé tartoznak a napraforgómagok, mandula, mogyoró, búzacsíra, mangó, avokádó, kanadai sütőtök, brokkoli, spenót, kiwi és a paradicsom.
Az E-vitamin jótékony hatással van terhesség alatt az anyára és a gyermekére is, hiszen létfontosságú vitamin a növekedés és fejlődés szempontjából.
Az E-vitamin hiány tünetei között van az izom koordináció elvesztése, látás és beszéd romlás.
A nagyon nagy dózisban szedett E-vitamin nem biztonságos szívbetegek és cukorbetegek esetében. Ha ezek közül valamelyiktől szenved, ne fogyasszon 400 NE/nap mennyiségnél többet.

pandanutrition.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.