Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2017. Szeptember 26. 07:11, kedd | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Arany János emlékév - megtelt a Királykút Emlékház a Toldi estéjének előadásán

Arany János emlékév - megtelt a Királykút Emlékház a Toldi estéjének előadásán

A Frissítő Forrás/Megújulás Éve 2017, a Vörösmarty Társaság és A Szabadművelődés Háza közös rendezésében Arany János: Toldi estéje című klasszikus elbeszélő költeményét adta elő a Királykút Emlékházban.

A rendezvényen Sudár Annamária és Heinczinger Miklós tisztelegtek hétfőn este az egykori szerző, Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából. A bevezetőt elmondta Bakonyi István, irodalomtörténész.

  • Este és ősz – öregség. Az irodalom ősi, gyakran használt toposzai ezek. Arany János tollán vált egyedivé, felülmúlhatatlanná a metafora: „Őszbe csavarodott a természet feje.

A végérvényesen múlttá váló jelent, az időből és térből kihulló ember csendjét és magányát, az elnehezedő öregség könyörtelen változásait és a lassan télbe forduló ősz szépségét is megidézi az idős Toldi Miklós utolsó hőstettének története.

Arany János: Toldi estéje a Királykút Emlékházban Az elbeszélő költemény szövegét Sudár Annamária mondta el, Heinzinger Miklós Mika instrumentális, hangulatfestő zenei betéteivel (furulyák, doromb, éneklőedény, magyar duda), valamint az Ötödik énekben szereplő Szent László balladával és az ifjú Toldi Miklós gáláns kalandját megelevenítő vers énekelt változataival, továbbá népdalokkal együtt hangoztak el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.