Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. November 22. 15:00, szerda | Bulvár
Forrás: mti - MTI Fotó: Kallos Bea

Antal Nimród: A Viszkis nem ítélkezik senki felett

Antal Nimród: A Viszkis nem ítélkezik senki felett

A Viszkis egyetlen oldal mellett sem tűzi ki a zászlót, nem ítélkezik sem Ambrus Attila, sem a rendszerváltás utáni Magyarország viszonyai felett

- mondta az MTI-nek Antal Nimród rendező, akinek szerdától látható a mozikban az 1990-es évek leghíresebb magyarországi rablójáról készült akciófilmje.

"A Viszkis rabló története a Kontroll óta foglalkoztatott. Már akkor szívesen leforgattam volna, mert a Kontrollhoz hasonlóan nagyon tág műfaji keretek közé illeszthető a története. Egyszerre izgalmas krimi, emberi dráma, látványos akciófilm, és romantika sem hiányzik belőle" - fogalmazott a rendező, aki szerint ettől a sokszínűségtől szerencsére nem kellett lemondaniuk a film megvalósításakor sem.

"A történet többrétegűsége, a főszereplő élete, ami tele van döntésekkel, hibákkal, következményekkel, rengeteg lehetőséget teremtett nekem, hogy valami igazán izgalmas és érdekes filmet készíthessek a csapatommal. Ugyanakkor nagyon felszabadítóan hatott rám a forgatókönyv írása közben, hogy a megtörtént eseményekbe fikciós elemeket is belevihettem" - tette hozzá Antal Nimród. Elárulta azt is: az 1993 és 1999 között csaknem harminc fegyveres rablást elkövető, Viszkis néven elhíresült Ambrus Attilával a forgatás előtt két évvel találkozott először egy budapesti vásáron, ahol a börtönből tíz év után 2012-ben szabadult férfi a kerámiáit árulta.

"Már akkor mondtam neki, hogy szeretnék filmet csinálni az élettörténetéből" - idézte fel. Ambrus Attila később részletesen beavatta a rendezőt az életébe, mesélt gyermekkoráról, a javítóintézetben és a román hadseregben sorkatonaként eltöltött időszakról, Magyarországra szökéséről, és arról, miként sodródott a bűnözés felé. Ebből az anyagból született meg a film forgatókönyve, amelyet Ambrus Attila is olvasott.

"Elfogadta, hogy ez nem egy dokumentarista stílusú alkotás, hanem egy szórakoztató akciófilm lesz, ami sokat merít az életéből, de fikciós szálakkal is kiegészül" - mondta Antal Nimród. A stáb számított Ambrus Attila véleményére, meglátásaira, javaslataira, aki a címszereplőt alakító Szalay Bencének is adott tanácsokat. Sőt, az egykori bűnöző egy rövid szerepet is kapott a filmben.
"Az első perctől kezdve az volt a cél, hogy olyan szórakoztató, pörgős, akciódús filmet készítsünk, ami a lehető legszélesebb közönségnek szól" - hangsúlyozta Antal Nimród. A rendező a 2003-as Kontroll után az Egyesült Államokban dolgozott, rendezései között van A szállítmány (2009), a Ragadozók (2010) és a Metallica Through the Never (2013) című zenés film is.



Kiemelte: mint minden műfajnak, az akciófilmeknek is vannak szabályai, amiket érdemes betartani. Ezek elsősorban technikai jellegű dolgok, mint például az, hogy hová kell tenni a kamerát egy autósüldözés felvételekor, vagy a vágáskor miként feszíthető pattanásig az izgalom egy bankrablási jelenetben. Mindebben sokat segítettek a hollywoodi tapasztalatai, a legnagyobb feladat azonban nem az akciójelenetek leforgatása volt.

"A Viszkisben az volt az igazán nagy kihívás, hogy sok színésszel, számos helyszínen forgatva, a humort, az akciót, a romantikát és az emberi drámákat ügyesen adagolva kellett egy, a fikciót és a valós eseményeket vegyítő élettörténetet elmesélnem. A megfelelő egyensúly megtalálása volt ebben a nagy feladat, ami az első perctől az utolsóig nagyon inspirálóan hatott rám" - mondta. Vallott arról is: mivel saját forgatókönyvből dolgozott, ugyanazt az alkotói szabadságot élte meg ismét, mint a Kontroll készítése közben.

Antal Nimród szerint A Viszkis nem próbál ítélkezni sem Ambrus Attila, sem a rendszerváltás utáni Magyarország visszásságai felett.

"Egy ember életútját mutatjuk be, aki történetesen bűnöző a maga jó és rossz oldalával, hibáival és azok következményeivel együtt. Épp ezért a filmben egyik oldal mellé sem tűztük ki a zászlót. A döntést a közönségre bízzuk, hogy a látottak alapján ítélje meg Ambrust, az őt övező médiahajcihőt vagy a korszakra jellemző hazai viszonyokat" - fűzte hozzá a rendező, aki úgy látja: A Viszkis nem igazán rokonítható sem az olyan akciótörténetekkel, mint a Szemtől szemben, vagy az olyan gengsztermozikkal, mint a Bonnie és Clyde.

"Én úgy látom, hogy ez a filmem sokkal komplexebbek annál, mintsem hogy be lehetne egyetlen kategóriába is sorolni" - hangsúlyozta. A film főszerepeiben Szalay Bence mellett Móga Piroska, Klem Viktor, Schneider Zoltán és Gazsó György látható. Az operatőr Szatmári Péter volt, a producer Hutlassa Tamás, a vágó Kovács Zoltán. A zenét Yonderboi szerezte. A Viszkist 1,1 milliárd forinttal támogatta a Filmalap.

"Most még korai lenne arról beszélnem, hogy mi lesz a következő filmem" - mondta Antal Nimród, de annyit elárult, hogy több filmtervvel is foglalkozik, köztük egy saját maga által írt forgatókönyvvel, valamint stúdióktól, tévéktől érkező felkérésekkel is. Hangsúlyozta azt: a jövőben továbbra is szeretne Magyarországon és Hollywoodban egyaránt dolgozni.
"Igazából az a legfontosabb, hogy dolgozhassak, alkothassak, mert akkor érzem igazán elememben magam. Most viszont elsősorban annak drukkolok, hogy A Viszkist szeresse a magyar közönség" - fogalmazott a rendező.

Címkék: film, Viszkis

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.