Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Április 03. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Alulmúlta a várokozásokat a kiva és a kata

Alulmúlta a várokozásokat a kiva és a kata

A vártnál kevesebben választották az új átalányadókat, a kisadózók tételes adóját (kata) és a kisvállalati adót (kiva) - írja a Világgazdaság. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint ez azonban javítja a költségvetés egyenlegét, hiszen ha többen léptek volna át, akkor többen jártak volna jól, rontva ezzel a büdzsé egyenlegét.

Az előzetesen várt több százezres tömeg helyett csak 60 ezren választották az új adókat, így a Munkahelyvédelmi Akcióterv keretében bevezetett új adónemekből származó bevételek is elmaradtak a várakozásoktól.

A katát februárban kellett először fizetni; amelyből 1,8 milliárd forint folyt be, ami a tervezett 74,3 milliárd forint 2,5 százaléka. A kivások február végéig 426 millió forintot fizettek be, ez az egész évre tervezett 130 milliárd forintnak egyelőre elenyésző hányada. Az átalányadók által kiváltott adók, illetve illetékek vegyesen szerepeltek az év első két hónapjában.

Jelentősen elmaradtak a várakozásoktól a pénzügyi tranzakciós illeték bevételei is: ebből az adónemből februárban 13,4 milliárd forint folyt be, ez a 301 milliárd forintos éves előirányzat 4,4 százaléka. Az alulteljesülésben szerepet játszhatott – magyarázta a Világgazdaságnak az NGM –, hogy az illeték bevezetése miatt a banki ügyfelek egyes utalásokat előre hozhattak decemberre.

„Ugyanakkor annál több bevétel érkezik az új adónemek által kiváltott adók – így főként a szociális hozzájárulási adó és szakképzési hozzájárulás, a tb-járulékok és a társasági adó – esetében” – hangsúlyozta az NGM.

A szaktárca álláspontja szerint mindez nem probléma, ha többen léptek volna át, akkor többen jártak volna jól, rontva ezzel a büdzsé egyenlegét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: