Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2023. Január 24. 12:50, kedd | Kék hírek
Forrás: szekesfehervar.hu

Akció a gyalogosok védelme érdekében - razzia a fehérvári zebráknál

Akció a gyalogosok védelme érdekében - razzia a fehérvári zebráknál

A gyalogosok védelme érdekében indított akciót a Székesfehérvári Rendőrkapitányság.

Az elmúlt időszakban több súlyos gyalogos gázolás is történt a város zebráin, ezért a járó-kelőket és az autósokat is ellenőrzik az egyenruhások a forgalmas kereszteződésekben. Az akció március végéig tart.

A fehérvári rendőrség közlekedésrendészeti osztályának főelőadója Májer László rendőr őrnagy a járó-kelők figyelmét arra a két másodperces szabályra hívja fel, melynek betartása életet is menthet. "A kijelölt gyalogátkelőhely az nem betonfal, az csak egy lehetőség arra, hogy a gyalogosnak ott elsőbbsége van, én mindig azt mondom a gyalogosok számára, hogy két másodperc az életért. Ez a két másodperc, amit eltöltünk még a járdán biztonságban körülnézéssel, az néha valóban életeket ment."

Májer László hozzátette, a téli időszakban a gyalogosok láthatósága is nagyon fontos a biztonság szempontjából ugyanúgy, mint az, hogy a járó-kelők ne csak a szemükkel, hanem a fülükkel is észleljék a forgalmat, ezért útközben a hangos zenehallgatás elkerülését javasolja a szakember. Az őrnagy a gyalogosok felelőssége mellett az autósokra is kitért. "Minden gyalogos elütés az rossz, minden gyalogos elütés, teljesen mindegy hogy ki a felelős, az mindenki számára rossz. Ezeknek az ellenőrzéseknek elsődlegesen az a céljuk, hogy felhívjuk a figyelmet a kijelölt gyalogosátkelőhelyekre, a járművezetőket a jelenlétünkkel arra ösztökéljünk, hogy igenis fokozott figyelemmel kell megközelíteni a kijelölt gyalogosátlekőhelyeket."

A márciusig tartó közlekedésbiztonsági akció elsődleges célja a figyelemfelhívás. Azoknak a sofőröknek, akik az elsőbbségi szabályokat nem tartják be, helyszíni bírság esetén 15.000 Ft összegű pénzbírság és hat büntetőpont járhat, a szabályszegő gyalogos szintén számíthat bírságra, öttől ötvenezer forint értékben.

A balesetek megelőzése érdekében fogadják meg a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság ajánlásait:

A gyalogosoknak is fontos, hogy saját testi épségük, biztonságuk érdekében láthatóak legyenek az utakon. Ezt hivatottak szolgálni a különféle fényvisszaverő eszközök a ruházaton, esetleg hátizsákon. Főként a gyalogátkelőhelyen történő áthaladásnál és az útpadkán történő gyaloglás alkalmával lehet nagy jelentőségük, mivel korlátozott látási viszonyok között messzebbről látható a fényvisszaverő ruházatot viselő gyalogos.

Amennyiben gyalogosként lakott területen kívül az út szélén közlekednek, korlátozott látási viszonyok mellett kötelező a láthatósági mellény viselése, amely előírás a kerékpárosokra is vonatkozik.

Ne menjenek át az úttesten tiltott helyen, illetve tilos jelzésen! A járdáról való lelépést megelőzően győződjenek meg a járműforgalomról, az átkelés biztonságáról! Vegyék figyelembe azt is, hogy a jeges, havas, csúszós aszfalton a járművezetők nem tudják hirtelen megállással a gyalogosok által előidézett veszélyt elhárítani.

Felhívjuk a gépjárművezetők figyelmét a körültekintő, előzékeny és szabálykövető közlekedésre!

szekesfehervar.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 12. 14:19, péntek | Kék hírek

Több mint ezer liter alkoholos italt találtak a pénzügyőrök Nagylaknál

Több mint ezer liter alkoholos italt, valamint cigarettát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál egy román furgonban - tájékoztatta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.