Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Augusztus 14. 08:07, hétfő | Helyi
Forrás: okkfehervar.hu

A zeneirodalom egyik legszebb műve az idei Musica Sacra koncerten

A zeneirodalom egyik legszebb műve az idei Musica Sacra koncerten

Több hónapos előkészület után vasárnap este a Nemzeti Emlékhely fölé emelt szabadtéri színpadon csendült fel szívbemarkolón Verdi egyik legismertebb zeneműve, a Requiem.

A Székesfehérvári Királyi Napok keretében a Musica Sacra komolyzenei koncertre a szombati szélsőséges időjárás miatt vasárnap este került sor. Verdi Requiemje hatalmas sikert aratott a Nemzeti Emlékhelyen felállított színpadon, ahol szinte teltház előtt adta elő az Alba Regia Szimfonikus Zenekar a híres olasz zeneszerző gyönyörű gyászmiséjét. Az előadást világhírű szólisták és az öt egyesített kórus tette még felemelőbbé.

  • Minden igazi művészet az ember és a világ legmélyebb valóságát közelíti meg. Különleges értéket képviselnek a hit horizontján keletkezett alkotások, melyekben az emberi lét és történelem megtalálja teljes jelentését.

A Musica Sacra koncertek ezen repertoár remekeit mutatják be a hallgatóságnak évről-évre a magyar történelem kiemelt jelentőségű helyszínén, Székesfehérváron, a Szent István által építtetett Nagyboldogasszony-bazilika romjai fölé épített csodálatos színpadon.


Világhírű szólistákkal csendült fel Verdi műve a Musica Sacra koncerten

Verdi Requiemje, az emberi szellem csúcsteljesítményeinek számító műve
Lukács Gyöngyi (szoprán), Komlósi Ildikó (mezzoszoprán), Pataki Adorján (tenor), valamint Alexandru Agache (basszusbariton) szólójával, valamint az Alba Regia Vegyeskar (vezető: Kneifel Imre), a Primavera Kórus (vezető: Horányi Ottília), a Vox Mirabilis Kamarakórus (vezető: Zemlényi Katica), az Ars Musica Vegyeskar (vezető: Szabó Adrienn) és a Budapesti Lantos Kórus (vezető: Gerenday Ágnes) egyesített kórusával a gyászszertartás hangulatát idéző fohász magasztosan zengett a nemzet történelmi fővárosának szívében. Az esten a Liszt-díjas Drahos Béla vezényelt.

  • A Requiem gyászmise, komoly és fájdalmas témát ölel fel, mégis a kicsengése nem más, mint a keresztény hitből fakadó és erőt adó reménység.

A gyászmise befejezését több másodpercnyi némaság, majd óriási ováció követte a nézők részéről. A Musica Sacra idei koncertjén a közönség többször visszatapsolta a remeklő szólistákat, a karmestert, a karnagyokat, s ugyancsak elismeréssel tapsoltak valamennyi zenésznek és kórustagnak egyaránt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.